Főkép

A történet több szempontból is ismerős lehet. Egyrészt korábban is megjelent már magyarul (tehát a rajongók egészen biztosan olvasták), másrészt évekkel ezelőtt ment a tévében a regény alapján készült négyrészes film, amely meglepően jó adaptációnak bizonyult.

Az USA egyik katonai támaszpontján baleset történik, amelynek eredményeképpen kiszabadul egy influenzavírus, és azonmód meg is fertőzi a kutatókat. A biztonsági berendezések későn lépnek működésbe, ezért az egyik őrnek sikerül családostól lelépni a bázisról. Míg a katonai vezetés a szükséges lépéseken dolgozik, az ország sorsa gyakorlatilag eldől. A szökevény ugyanis továbbadja a halálos kórt, ami hamarosan világszerte elterjed. Ellenszer nincs, de hiába is lenne, úgysem hatna az állandóan változó vírusra. A tudósok remek munkát végeztek.

Kormány, rendőrség, egészségügy, ipar, mezőgazdaság – hetek alatt megszűnik minden, ami addig a civilizációt jelentette. Ember és hozzáértő kéz híján egymás után leállnak az erőművek, energia nélkül pedig nem égnek a lámpák, nem folyik víz a csapból, nincs fűtés, és egyáltalán, semmi sincs, ami akár egy cseppet is emlékeztetne a civilizációra.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva néhányan életben maradnak. Nem tudnak egymásról, magányosan ténferegnek az üres városokban, és úgy tűnik, a közelgő telet is egyedül kell majd átvészelniük. Hacsak…

Hacsak álmaikat követve nem keresik fel az idős néger asszonyt (másoknak egy sötét ember jelenik meg), aki magához hívja őket. Bár ekkor még nem tudják, de a Jó és a Gonosz között kell választaniuk. Az időtlen harc ugyanis tovább folytatódik, a tét pedig szokás szerint az emberiség jövője. Ami ezúttal néhány megzavarodott ember, egy idős néger nő, és egy sötétruhás férfi döntésein, cselekedetein múlik. Törékeny helyzet, amelyben egyetlen rossz döntés azt a keveset is romba döntheti, ami eddig megmaradt. És akkor a viszonylagos rendezettség helyét átveszi a teljes entrópia…

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, semmi új nincs a történetben, hiszen sokan sokféleképpen feldolgozták már a Jó és Gonosz (nem véletlenül írtam mindkettőt nagy kezdőbetűvel) harcát, amelyben nem a Menny és Pokol erői játszadoznak az emberiséggel (legalábbis nem közvetlenül), hanem az emberiség saját nagyravágyása miatt kerül iszonyú nagy bajba – legyen szó könyvről, filmről, vagy éppenséggel számítógépes játékról.

King mégis képes volt egyedivé tenni művét. Amelyből ezúttal hiányoznak a túlbonyolított, feleslegesen terjengős részek, ezek helyett szerteágazó, mégis élvezhető cselekménybe csöppenünk. Kalandos utunk során mindkét oldalon fura figurákkal találkozunk. Akiknek ismeretében a végkifejlet korántsem egyértelmű. Mint ahogy nem is lehet az, tekintve a felek küzdelmének időtlenségét és ciklikus jellegét.

A szerző életrajza
 
Kapcsolódó írások:

Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete

Magyar Stephen King HQ