Főkép

Akik elsősorban - esetleg kizárólag - a neveletlen hercegnő szépséges megformálójaként megismert és megkedvelt Anne Hathaway miatt akarnák megnézni a Meztelen mennyország című alkotást, csalódniuk kell, ha arra számítanak: kedvencük jelenetei kitöltik majd a közel kétórás film jelentős részét. Ez a történet ugyanis nem róla, az általa alakított karakterről szól. Hanem egy tapasztalatlan, szerelmes misszionáriusról, akinek Istenbe és kedvesébe vetett hite átsegíti őt a sokak számára talán elviselhetetlennek tűnő viszontagságokon.

Az 1950-es években játszódó, megtörtént eseményeken alapuló történet tizenkilenc éves főhőse, a trombitálásba élethivatásához hasonlóan sok energiát fektető leendő misszionárius egy táncmulatság közben merész húzással „elrabolja” szíve választottját, hogy megvallhassa neki érzéseit, mielőtt megismeri misszióját. Küldetése az egzotikus Tongára szólítja őt, amiről - és az egész misszióról is - hamar kiderül, hogy nem izgalmas vakáció, hanem küzdelmes feladat.

A történet önmagában nem különösebben eredeti: abban erősít meg minket, hogy az ismeretlen civilizációk, az elsőre furcsának tűnő idegenek fokozatos, kölcsönös megismerése és a hozzájuk való alkalmazkodás eljuttathat minket a valódi szeretetig, egymás értékrendjének elfogadásáig, és ezzel mind emberileg, mind erkölcsileg többé válhatunk.

Ami mégis kiemeli John H. Groberg sokszor mesésnek tetsző kalandjait, az a személyesen megélt küzdelem, a nehézségeket gyakorta humorosan, kellő öniróniával bemutató narráció.

Ugyancsak a közvetlenséget, a szubjektív megtapasztalást emeli ki a filmektől szokatlan elbeszélésmód: Groberg viszonylagos következetességgel a tizennyolcadik század végi regények módszerével, levelekben meséli el a történetet. Noha a levelek érkezését nem várja, várjuk úgy, ahogy például Jane Austen híres műveiben, melyek eredetileg szintén episztolákból álltak össze, a képekben megjelenített, magával ragadó kaland és a levelek sajátos elbeszélő formájának összevegyítése különös erőt kölcsönöz a cselekmény kibontakozásának.

A Meztelen mennyország tehát nem műfajújító darab, s ne várjunk tőle végső megvilágosodást, a filmet átható kedves megértés és tolerancia viszont kellemesen szórakoztatóvá teszi - és nem csak az evangélium hirdetőivel szimpatizálók számára - a megszokott környezetéből, lényegében a birtokláson alapuló nyugati civilizációból való kiszakítottságában magára és igaz barátokra találó misszionárius majd’ három évének történetét.

A magyar DVD-kiadás extrái:
Képgaléria
Ajánló
Előzetes

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (DD 2.0), angol (DD 2.0)
Felirat: magyar
Kép: 1,85:1 (16:9)