Főkép

Aki teljességre vágyik, és nem szereti a félig elmesélt történeteket, az mindenképpen szerezze be jelen könyv előzményét, amely Az ördöglovas címmel jelent még 2002-ben. Ennek hiányában számos utalás, és egyáltalán, a fontosabb szereplők előélete érthetetlen lesz, ami némileg lerontja az egyébként kiválóan megírt történelmi regény értékét.

A Vándorban újra megcsodálhatjuk Cornwell azon képességét, hogy úgy képes életre kelteni a hajdan volt világot, mint rajta kívül kevesen. Az ételtől kezdve a ruházaton át, a közlekedés tempóján, a társadalom különféle rétegeinek szokásainak bemutatásáig, a korabeli hadviselés aprólékos ismertetésével bezárólag mindenről tud.

Mindezen ismerteket úgy tálalja képzeletbeli szereplőinek kalandjai mellé, mintha korabeli sajtó vagy tévéhíradót látnánk. Ma már alapkövetelmény a szereplők esendősége, a fekete-fehér jellemek évtizedekkel korábban kimentek a divatból, helyette a vívódó, időnként hibás döntéseket hozó, egyszóval emberi léptékű hősöket várunk el olvasmányainkban.

Cornwell mindezt megadja nekünk, hiszen hooktoni Thomas a kötet elején elveszti viselős asszonyát, amikor a biztonságos város helyett a csatamezőt választja – ezt persze később megbánja, sőt, mást sem csinál ebben a részben, mint megpróbál bosszút állni az elkövetőkön.

Ez persze nem enyhíti bűntudatát, de azért arra is van ideje, hogy menet közben összejöjjön a korábban megismert francia nővel, Jeanette-tel. Azonban úgy tűnik nincs szerencséje a gyengébbik nemmel, mivel ez a találkozás csak szaporítja ellenségeinek számát, és még az inkvizícióval is (túlságosan is közeli) kapcsolatba kerül.

Mindeközben alig jut ideje a származásával kapcsolatos kutatására (ami már tart egy ideje), miként az ebben a kötetben domináns küldetésével sem tud kellőképpen foglalkozni, ami nem más, mint a számtalan legendában szereplő Szent Grál felkutatása.

Cornwel csodálatos érzékkel avatja be olvasóit egy angol íjász mozgalmas hétköznapjaiba a százéves háború idején. A békés hónapok is érdekesek, de igazából a csaták, ostromok és más effélék részletezésében csillogtatja meg tehetségét. Páncélos lovagok, felbőszült falusiak, zsoldosok és nem utolsó sorban a kor harctereinek vitathatatlan urai, az angol íjászok véres összecsapásai teszik igazán élvezetessé könyvét.