FőképAz Igazából szerelem lényegében minden olyan csöpögős klisét és elcsépelt fordulatot felvonultat, amitől kifejezetten csapnivalóvá silányodhat egy romantikus komédia, az alkotóknak mégis sikerült valami egészen nagyszerű camp-szerűséggé dagasztaniuk a sok szálon futó, ennek ellenére könnyen követhető történetet.

Maga az időpont is eleve gyanús, hiszen a karácsony - bármennyire is a szeretet ünnepeként emlegetik -, régóta inkább a zsúfolt bevásárlóközpontokban átélt, bosszankodással teli órákat, rokonaink ajándékainak kényszeres viszonzását, munkahelyünkre is beszivárgott, ellaposodott közünnepet jelent, meghitt, családi körben töltött, szent napok helyett. Miként lehetséges mégis egy efféle szituációból értelmes, ugyanakkor kacagtató filmet kerekíteni?

Elsősorban azzal, hogy a rendező tudatosan kiválasztja a mindennapokban gyakori, a filmekben és irodalomban viszont már unásig boncolgatott élethelyzeteket - az új titkárnővel feleségét megcsalni vágyó középkorú főnököt, a felesége halála után mostohafiával egyedül maradt apát, a kiskamasz első elérhetetlen szerelmét, a barátja menyasszonyába szerelmes fiút, és a többi -, és merész huszárvágással életet lehel beléjük azzal, hogy végtelen gyötrelmességükben, kínos nevetségességükben és rettentő banalitásukban tárja elénk e kapcsolatokat.

Ehhez járulnak hozzá a jól megválasztott, egymással szembeállított képi, hangi és szerkezeti hasonlóságok, párhuzamok és kapcsolódások: a két teljesen eltérő környezetben és jelentéssel hallgatott-nézett zenék és videoklipek, a különböző nézőpontokból megélt azonos események, az egymás életébe véletlenül vagy számunkra eleinte nem átlátható viszonyok révén belecsöppenő szereplők.

Ami azonban valóban feledhetetlenné teszi e hamisítatlanul karácsonyi hangulatú családi filmet, az a brit sztárokkal töményen teletűzdelt és remek alakításokkal előrukkoló szereplőgárda.
A filmet olyan közismert nevek teszik feledhetetlenné, mint a Harry Potter filmekből ismert Alan Rickman, a megunhatatlan és sármos Hugh Grant, a tekintélyes szerepeket a Bridget Jones naplójának Mark Darcy-jához hasonló szívtiprókéval váltogató Colin Firth, az ezerarcú Liam Neeson, a gyönyörű és tehetséges Keira Knightley, vagy a komoly filmekben is bizonyított Emma Thompson. Rowan Atkinson mindössze egyetlen hosszabb jelenetet kapott, mégis sikerül tökéletesen kiteljesítenie benne sajátos humorát.

Az Igazából szerelem hamisítatlan karácsonyi családi film tehát, mely a nagymamától - feltéve, hogy nem túlzottan prűd - a tizenéves unokákig mindenkit egyformán szórakoztat, egyformán megnevettet.

A magyar DVD-kiadás extrái:
Szöveges kommentár
Kimaradt jelenetek
Zenés fénypontok
Videoklip: Christmas Is All Around
A mesélők
Előzetesek

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (DD 5.1), angol (DD 5.1)
Felirat: magyar, angol, dán, finn, norvég, svéd, héber
Kép: 2,35:1 (16:9)