Főkép

Halandók számára megközelíthetetlen vidéken járunk. Olyan hegyek között, amelyek alja is a felhők felett van, nemhogy a csúcsa. Itt élnek a halhatatlan zuk. Jóságos és bölcs lények, akiknek feladata, hogy megvédjék az embereket. Csendben. Feltűnés nélkül. A hírük valahogy mégis eljutott a lenti világba, mert létezésüket legendákban örökítették meg a halandók. Ám az ő világuk sem tökéletes. Ez egyrészt vigasztaló, másrészt némi aggodalomra azért okot ad, hiszen hova tart a világ, ha már ott is bajok vannak?

Egy renegát – Onyx – zu még halhatatlanabb akar lenni, mint társai, és ezért elkezdi öldösni őket, hogy lelküket megkaparintva szert tegyen az igazi halhatatlanságra. A zuk ugyanis lélekvándorlás útján élnek örökké, mert amikor meghalnak, a lelkük egy másik testet keresve újjászületik. Onyx tehát elindul, hogy megkaparintsa a zuk lelkét. Először csak egy, nem is zuk, de halhatatlanok által őrzött helyőrségfélét támad meg, ahol persze megöli a Hercegnőt és utána rátámad a levegőből védtelenné vált zuk ellen - honnan máshonnan, mint a föld alól.

Naná, hogy közben az emberek is felbukkannak, akiket meg kell védeni, és persze akad köztük egy rendkívül bátor, aki felmászik a fellegek fölé, hogy tanítványul szegődjön egy zu mesterhez. A történet kimenetele nem lehet kétséges, hiszen „…megfogyva bár, de törve nem…”.

Miről is szól valójában? Az én értelmezésemben erősen szimbolikusan persze a nyugat és a bölcs kelet harcáról úgy, hogy közben van benne egy Hong-Kong - Kína viszonyára utaló párhuzam is. Mert hiszen a gonosz Onyx nem más, mint a gonosz nyugat, aki semmibe veszi a zuk, azaz a bölcs kelet lélekvándorlásban megtestesülő hitét. Omei pedig a nyugati támadásnak először áldozatul esett Hong-Kong. És Onyx végül a föld alól – a másik irányból –, azaz valójában nem keletről, hanem nyugatról támad.

Ez persze lehet egy hatalmas belemagyarázás is, hiszen a keleti filmek szimbolikáját így Európa közepéből elég nehéz megérteni. (Jó. Valójában akármilyen film szimbolikáját nehéz megérteni. Főleg nekem.) Tehát ha felülemelkedünk azon a tényen, hogy gonosz nyugatiak vagyunk, vagy csak egyszerűen nem magyarázunk bele „dolgokat” a filmbe, akkor sem kell lemondanunk a szórakozás élményéről. Szerencsére.

A jó és a gonosz örök harcáról szól a film, ami ha a jó győz, alapvetően hálás téma, szinte elrontani sem lehet. És vannak hősök. Nem szimplán főhősök, hanem hősök. Epikus hősök, akiknek mindegyike képes megváltoztatni a környezete sorsát, és ezt szerencsére látványosan demonstrálja is. És vannak tragikus hősök is, akiknek szinte csak annyi a sorsuk, hogy halálukkal kifejezzék, hogy mely gondolkodásmód nem jó, azaz nem életképes. Szóval vannak kemény ítéletek is.

Vannak király kardozós meg verekedős részek is. Ezek a zuk tudnak valamit – a kard elég nagy szerepet játszik a kultúrájukban. Kalandos, látványos, néhol elgondolkodtató, de alapvetően szórakoztató, hősös film. Gyakorlatilag – szerintem persze – bármikor újranézhető. Csak azok a fránya utalások ne lennének…

A magyar DVD-kiadás extrái:
Magyar nyelvű extrák
Előzetesek
TV-reklám(ok)
Képgaléria
Hivatalos weboldal

A magyar DVD-kiadás technikai adatai:
Hang: magyar (Stereo), angol (Stereo)
Felirat: magyar
Kép: 2,35:1 (16:9)