Főkép

Lassan újra itt a tél, vele együtt méretes hótakaró, hideg és nem utolsó sorban az év végi ünnepek. Jelesül karácsony, ami magától értetődően együtt jár a Mikulás látogatásával. Svédországban is így van, és mint az köztudomású, Pettson itt él Findusz nevű cicájával, aki azon kívül, hogy rendelkezik a macskák minden lényeges tulajdonságával, még a testbeszédnél árnyaltabb kommunikációt biztosító csevegésre is képes gazdájával. Ami nem csak a közöttük meglévő szoros kapcsolatra utal, hanem Findusz átlagon felüli értelmére is. Erre pompás bizonyíték a Mikulás látogatását megelőző hihetetlen eseménysorozat, amit Nordqvist jóvoltából most mi is megismerhetünk.

Aki életében már tartózkodott huzamosabb ideig macskaközelben, az bizonyára emlékszik arra a már-már megszállottnak tekinthető kíváncsiságra, ami főként az ifjabb egyedeket jellemzi. Nem létezik túlságosan szűk rés, poros sarok, vagy elérhetetlenül magas szeglet, ami elkerülné a figyelmüket. Na képzeljük el Finduszt, amikor nem valami izgalmas hely, hanem egy hasonlóképpen izgalmas személy, jelesül a Télapó kelti fel a kíváncsiságát. Ki az, mi az – szegény Pettson alig győzi a válaszokat, s mire feleszmélne, félig-meddig már be is ígérte a pirosruhás-szakállas látogató felbukkanását december 24-én. Ez természetesen nemcsak úgy megtörténik, hanem illik előtte kívánságlistát küldeni a vendégnek.

Nem ragozom tovább, Pettsonnak sikerül olyannyira elkerekítenie a történetet, hogy ő is alig tudja követni – reméli ettől Findusz teljesen elveszti érdeklődését a téma iránt. Bizodalma macskájának feledékenységét illetően hamar megcsalatkozik, mivel az naponta emlékezteti a közelgő dátumra. Adott szavának súlya mind jobban nyomja a vállát, míg eszébe nem jut egy fantasztikus ötlet. Az ünnepig hátralévő napok alatt azért történik egy s más, amit megmagyarázni nem, csak átélni lehet.

A szerző saját rajzival illusztrált mese nemcsak a Télapó és a Karácsony fogalomkörében kalandozik, hanem mindemellett még bűbájos is. Ezzel természetesen nem árulok el túl sok újdonságot a sorozat ismerői számára, a rajzfilmváltozat nézőinek meg pláne nem.