FőképKét évvel a Tortúra után Kingnek eszébe jutott még valami az íróságról, és azonmód megörökítette. Ez persze nem azt jelenti, hogy ugyanazt kapjuk felmelegítve, kicsit feljavítva, hiszen teljes értékű, eredeti történetről van szó, aminek csupán egyetlen hibája van: a kelleténél 50-100 oldallal hosszabb. Időnként ellenállhatatlan vágyat éreztem a továbblapozásra, amit csak a cselekmény érdekessége tudott megakadályozni.

Ez azért is szomorú, mert a Halálos árnyék sokat ígérő, kevert műfajú, több olvasattal rendelkező regény. Első nekifutásra maradjunk a jól bevált horrornál, amiben van belülről kiásott, elnéptelenedett sír, brutális gyilkos, no és persze nem evilági megnyilvánulások, amik egyben átvezetést jelentenek a misztikusság felé.

Ezt a természetfeletti szálat állatok, ikrek és maga az író, Thad Beaumont képviseli. Ő egyébként hasonlít a Tortúra balszerencsésen járt kollégájára, hiszen mindketten szépirodalmi indíttatással kezdték pályafutásukat, hogy aztán álnéven valami sokkal jövedelmezőbb műfajra váltsanak, amitől egy idő után szeretnének megszabadulni.

No és persze krimi is, hiszen az események középpontjában álló írón kívül a rendőrség is szeretné megérteni az összefüggéseket, és elkapni a gyilkost. A nyomozás viszont csak addig tart, amíg az események meg nem haladják a hétköznapi értelmezést.

Ám van még egy olvasat, a szerző felelőssége az általa leírt történetekkel és szereplőkkel kapcsolatban. King nem a következményekre, az olvasó untatására vagy szórakoztatására gondol, hanem pusztán az írásra, mint tevékenységre, az ily módon megörökített gondolatokkal, eseményekkel és személyekkel szembeni felelősségre.
Szokás szerint érdekes nézőpontból közelít a témához (némi hasonlóság fedezhető fel „Az istenek szövegszerkesztője” című novellával), amit kiegészít az alkotás-teremtés párhuzammal. Kár, hogy az eredeti történetbe nem fért bele ennek részletesebb kifejtése.

Kapcsolódó írásaink:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete
 
Életrajz:
Stephen King életrajz
 
Magyar Stephen King HQ:
Magyar Stephen King HQ