Főkép

Meg Cabot az Indiana állambeli Bloomingtonban született. Szépművészeti diplomája megszerzése után New Yorkba költözött, ahol először könyvillusztrátorként dolgozott, majd kialakult benne az írás, mint saját alkotás iránti vágy. Mindig is szívesen olvasta olyan szerzők műveit, akik egy kicsit „odamondtak” saját koruknak. A régiek közül ilyen például Jane Austen, Charles Dickens, Mark Twain; a kortársak közül pedig Sarah Vowell, David Sedaris, Dave Barry.

Először történelmi tárgyú romantikus regényeket írt (Patricia Cabot néven), majd a fiatal közönség felé fordult. A neveletlen hercegnő naplója mellett két másik sorozata is a sikerlisták előkelő helyén szerepel: a Hívószáma 1-800 (először Jenny Carroll, majd Meg Cabot néven), valamint A Mediátor.

Ahogy Meg Cabot egy interjúban elmondta, A neveletlen hercegnő naplója megírására egészen személyes élmény indította. Egyrészt ő is nagydarab, esetlen lány volt, aki gimnazista korában naplót vezetett, amelyet persze nem mutat meg senkinek; másrészt édesapja halála után édesanyja az egyik tanárával kezdett randevúzni.

Regényének főszereplője Mia Thermopolis, aki egy teljesen átlagos tini, csak éppen százhetvennyolc centi magas, vékony, nincs melle, szörnyű, seszínű a haja, a szájánál csak a lába nagyobb, vegetáriánus, Martens bakancsban jár, és bukásra áll matekból. És ha mindez nem lenne elég baj, édesanyja bejelenti, hogy a matektanárával jár. Kicsivel később az édesapja is különleges bejelentést tesz, mely szerint Mia nem más, mint Artur Christoff Philippe Gerard Grimaldi Renaldo, Genovia hercegének (tehát neki) egyedüli gyermeke és kizárólagos örököse, vagyis Amelia Mignonette Grimaldi Thermopolis Renaldo, Genovia hercegnője. És ez csupán a kezdet. Hiszen Mia feltett szándéka, hogy mindezt titokban tartja. Még a barátai előtt is.

Csakhogy közbejön Grandmere. Aki nem csak hogy uralkodói illemtanórákat tart a lánynak, de elhurcolja fodrászhoz, kozmetikushoz, és még vásárolni. No és persze az újságoknak is súg ezt-azt. Persze ettől Mia még rosszabbul érzi magát. Legalábbis addig, amíg frissen szerzett hírneve révén az iskola legjobb sráca randira nem hívja. Már éppen minden kezdene rosszra fordulni, hisz a legjobb barátnője nem áll szóba vele, a fiú pedig csupán őt használta fel arra, hogy az újságok címlapjára kerüljön, amikor a kissé kibillent világ ismét helyreáll. Vagy legalábbis majdnem. Hiszen egy hercegnő akkor is hercegnő…

Hosszas eszmefuttatásokba lehetne bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy Mia kalandjaival Meg Cabot mit is szeretne üzenni olvasóinak. Én nem szállnék ringbe ezzel kapcsolatban, sokkal inkább azt mondom, aki kíváncsi arra, mit tud az a regénysorozat, aminek egyik kötete az olvasók szavazatai alapján bekerült A Nagy Könyv százas listájára; amiből a Disney filmet készített (a második rész nemrégiben jelent meg DVD-n); ami rajongói klubokat hozott létre világszerte, az ne fogja vissza magát, győződjön meg mindenről a saját szemével. Olvasás után garantáltan lesz saját véleménye.

Aki szeretne hírlevelet, képeslapot vagy autogramos Neveletlen Hercegnő posztert, az alábbi címre küldhet megcímezett és felbélyegzett válaszborítékot: 532 La Guardia Place, +359, New York, NY10012.

Kapcsolódó írás:

Neveletlen hercegnő 2. - Eljegyzés a kastélyban (DVD)