FőképMég jó, hogy nem tettem fel a fizetésemet Alex visszavonulására (lásd az előző kötetről szóló ajánlómat), mivel már itt is a soron következő bevetés. Annyit azért el kell mondanom ifjú ügynökünk védelmében, hogy a történet kezdetén még esze ágában sincs az MI6 színeiben újra akcióba lépni a kémkedés kimondottan egészségtelen világában – csak éppen unatkozik, és adódik egy remek kikapcsolódási lehetőség.

Labdaszedőként ott lehet Wimbledon füves pályáin, így közvetlen közelről figyelheti az izgalmas adogatásokat és a tenisz csillagait. Szabadidejében pedig járkáljon nyitott szemmel, és ha valami gyanúsat lát szóljon. Természetesen igent mond a felkérésre.
Mi az a pár hetes kimaradás az iskolából? Majd utólag bepótolja a tananyagot, barátai meg amúgy sincsenek, egyszóval vesztenivalója sem. Persze semmi sem alakul a tervek szerint.

A legfontosabb fejlemény Sabina Pleasure felbukkanása, aki azon kívül, hogy lány, még humorérzékkel is rendelkezik. Az együtt eltöltött napok alatt bimbózó barátság alakul ki kettejük között, amit ellentmondásos módon tovább erősít a lány idősebb pasik iránti plátói vonzalma.
Mindenesetre személye örömmel tölti el Alexet, aki így alig foglalkozik eredeti megbízásával. Aztán öröklött tehetsége teszi a dolgát, minek eredményeként a Nagy Kör triád hoppon marad, galád cselszövése meghiúsul.
Vállveregetés helyett hősünk szerzett magának hozzávetőlegesen húszezer haragost, akik egyetlen vágya erőszakos úton megfosztani ifjú őt életétől.

Itt újfent közbelép az MI6, karibi nyaralással kecsegtetve Alexet, akinek választási lehetősége nem lévén – kétségei ellenére – vállalja az új megbízást.

A sorozat harmadik részében a korábbiaknál árnyaltabb személyiségképet kapunk tinédzser hősünkről. Kalandvágya, kíváncsisága és talpraesettsége csupán lényének egyik oldala, ezekkel szemben ott van magányossága, hiszen gyakorlatilag nincsenek barátai.
Titkait nem tudja megosztani másokkal, így azok feldolgozásában sem kap segítséget (a körötte lévő felnőtteket felejtsük el ebből a szempontból), márpedig nem olyan egyszerű tizenéves fejjel sorozatos haláleseteket és más borzasztóságokat látni, és utána mosolyogva továbbmenni.
Alex biztosan nem képes erre, sőt, mintha egyre nehezebben dolgozná fel a személyes érintettségét. Még jó, hogy képes elválasztani a helyes és helytelent egymástól, így a legzűrösebb helyzetekben is tudja, mit kell tennie.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Az ötök ereje sorozat
Hollókapu
Égi háború
Leszáll az éj

Diamond testvérek sorozat:
A Sólyom gyémántja
Kettes számú közellenség
Titkos szolgálat
Homályos nyomok

Alex Rider sorozat:
Az első bevetés
Veszélyes iskola
Mély vízben
A sas lecsap
Láthatatlan Kard
Harmadik Erő
Kígyófej
Krokodilkönnyek
Az utolsó bevetés