FőképHa úgy tetszik háborús történet, ha úgy tetszik kultúrák találkozása a regény, ami a Pearl Harbor elleni japán támadás idején kezdődik, bár földrajzilag attól nyugatabbra, Szingapúr és Új-Guinea környékén játszódik.
Az 1941-ben kezdődő eseménysorban megítélésem szerint a hangsúly mégsem a véres dzsungelcsatákon, vagy a haditengerészeti egységek összecsapásán van – bár amikor elvétve effélébe botlik az olvasó, akkor nem lehet oka panaszra, különösebb erőlködés nélkül ott érezheti magát az áradó folyó trópusi növényzettel borított partján, miközben a másik oldalon japán századok készülődnek rohamra.

Az igazi dráma két erős vezéregyéniség, Robert Ross és Hitosi Kimura között zajlik, akik sokkal inkább tisztában vannak a másik gondolkodásmódjával, ismerik kultúráját, mint kortársaik többsége.
Ross tengerészkapitányként japán nőt vett feleségül, míg a katonatiszt Kimura Európában tanult orvosnak, és talán még a vegyes házasságig is eljutott volna, ha szülei haza nem parancsolják. Azóta egyetlen célja van csupán, méltó módon meghalni.

Kettejük találkozására Kis-Tarakang korallok övezte szigetén kerül sor, amikor is az ott állomásozó japán katonák elfoglalják a kapitány hajóját, és a rajta tartózkodókat fogolytáborba terelik. Vajon mire jutnak egymással: pokollá válik a fogolytábor, vagy kivételesen az emberség és a kölcsönös tisztelet erősebb lesz a gyűlöletnél?

Hamarjában Eric Lambert (Zöld árnyak szigete) és Leon Uris (Csatakiáltás) jutnak az eszembe, akik szintén errefelé játszódó háborús regényt írtak. Douglas Scott is megvillantja időnként a tehetség ígéretét, de a végleges döntéshez még legalább egy regényre van szükség, amiből majd egyértelműen kiderül, hogy mit tud kihozni valamiből, amiben nem két, lélekben egymásra nagyon hasonlító, ám mégis egymással szembenálló ellenségről ír.

Ettől függetlenül kár lenne kihagyni, hiszen annyira azért a hazai könyvpiacon nem tolonganak tömegével a háborús regények. Mert ez egyértelműen az, még ha nem is a csatákon van a hangsúly – azok mintegy mellékesen megtörténnek.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:Ellenséges vonalak
Szemtől szemben
Láncok