FőképMegannyi kémtörténettel a háta mögött az olvasónak már bizonyára van elképzelése a titkosszolgálatokról. Ha a napi rutinfeladatokat nem is tudja felsorolni, azzal feltétlenül tisztában van, hogy nem is olyan egyszerű megszüntetni a munkaviszonyt. Valamiért ezek a szervezetek nem szeretik, ha volt tagjaik felügyelet nélkül élik az életüket – ne adj isten még kiadnák a visszaemlékezéseiket.

Alex Rider jelenleg nem foglalkozik ilyesmivel (mármint memoárírással), bár sokat gondol a hamarosan esedékes vizsgáira, és arra a rengeteg tanulnivalóra, ami a brit titkosszolgálat, az MI6 által rákényszerített titkos küldetés következtében mulasztott két hét miatt vár rá.
Elege van az egész kémesdiből, mivel – teljesen jogosan – úgy érzi, őt csupán kihasználják, és gyakorlatilag semmiféle választási lehetősége nincs (arról nem is beszélve, hogy barátainak semmit sem mesélhet el az átéltekből).
A filmekből ismerős romantikus hangulat, mely szerint a vonzó angol kém (Mr. Bond) nagyvilági férfiként tölti napjait, elegáns éttermek és felkapott kaszinók, valamint csinos hölgyek társaságában, szóval ez a meseszerű életérzés még akkor kihalt belőle, amikor első ízben próbáltak véget vetni amúgy is rövid múltra visszatekintő életének. Ennél még az iskola is jobb.

Nem várt módon véleménye megegyezik az MI6 vezetőinek álláspontjával, sőt, a fejesek már ki is szemeltek számára egy sokkal jobb iskolát. Ennek érdekében mindent megtesznek azért, hogy hősünk bekerüljön az Alpok havas bércei között lapuló elitiskolába.
Talán mondanom sem kell, hogy a felnőttek világa ismét megmentésre szorul, s jobb híján ismét a szolgálat legifjabb tagjára vár a nemes feladat (ennyit a magas szintű oktatásról, és a tanulmányi előmenetel fontosságáról).

Bevallom őszintén, nekem még mindig hiányzik a kétbalkezes magándetektív és talpraesett öccse, de mit tehetünk, azzal kell beérnünk, amit a szerző megír. Mondjuk, ha jobban belegondolok, és Alex tartja a szavát, akkor nincs több folytatás, hiszen hősünk ismét deklarálta szakítását a titkosszolgálattal. Azért a döntés maradandó voltára nem tenném fel a fizetésemet.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:
Az ötök ereje sorozat
Hollókapu
Égi háború
Leszáll az éj

Diamond testvérek sorozat:
A Sólyom gyémántja
Kettes számú közellenség
Titkos szolgálat
Homályos nyomok

Alex Rider sorozat:
Az első bevetés
Veszélyes iskola
Mély vízben
A sas lecsap
Láthatatlan Kard
Harmadik Erő
Kígyófej
Krokodilkönnyek
Az utolsó bevetés