Főkép

4. Az elmúlt év terméséből melyik írás(ok) tetszettek a legjobban, és miért?

Galgóczi Tamás, szerkesztő:
Erre nagyon egyszerű a válasz: az Ende életrajz. Alaposságával mindent ver. Az ajánlók között nem tudok egyértelműen választani, mindenkinek van olyan írása, ami szerintem nagyon jól sikerült.

Mezei Attila, szerkesztő:
Nem nevezek meg külön egy írást sem. Egyszerűen nincs időm mindenkitől mindent elolvasni. Így „nem ér” a választásom. Másrészt nem akarom megsérteni alkotótársaimat azzal, hogy valamelyiküket a többiek fölé helyezném. Szerintem mindegyikőnk írt már jó és kevésbé jó dolgokat az oldalra.
Én nem is egy írásomra mondtam/mondom azt, hogy szerintem rossz és mégis, a főszerk. azt mondja, hogy tök jó amit írtam. Ezek után egyetlen írás megjelölését nem várjátok tőlem. Az lenne felvállalható részemről, ha mindenkinek minden írását elolvasnám, és mindenkitől kiválasztanám a nekem tetsző legjobb hármat. Ez időhiány miatt ismét csak lehetetlen. Így meg inkább kihagynám.

Galamb Zoltán:
Személy szerint Roboz Gábor filmkritikái, legfőképp a Shyamalan művek elemzései tetszettek. Gábor írásai rendkívüli tájékozottságról tanúskodnak mind a filmek világa, mind általában a filmkultúra területén. Ezen kívül remekül megfogalmazott, szórakoztató és olvasmányos írások is. (Azt, hogy magam is filmrajongó vagyok, talán mondanom sem kell, mégsem mernék hozzáfogni egy Gáboréhoz hasonló, átfogó ismertetéshez. Shyamalan emellett a kedvenc rendezőim közé tartozik, aki – Gáborhoz hasonlóan – mindig képes sokszor kipróbált eszközökkel újat mondani.)

Sivadó Ákos:
Itt most nem konkrét írásokra térnék ki, hanem valami összegzésfélét adnék inkább: könyvajánlók tekintetében számomra fontos, hogy kellően felcsigázza a kíváncsiságomat, ugyanakkor ne áruljon el túl sokat a mű végkifejletéről – s azt hiszem, ezen követelményeknek az oldal ajánlói maximálisan megfelelnek.
A film- és zeneajánlók pedig azért érdekesek számomra, mert szeretem látni, hogy valami (mondjuk egy lemez) milyen hatással van különböző emberekre, kit mi érint meg belőle és miért tartja értékesnek az adott produktumot. Mindezek mellett az életrajzok is nagyon tetszenek, mivel valahogy szokásunk megfeledkezni a mű mögött álló személyről, így ez a rovat számomra abszolút hiánypótló jelleggel bír.

Roboz Gábor:
Nem azért mondom, hogy megkerüljem a válaszadást, de nem tudok konkrét címeket adni. Csak azokat az írásokat olvasom el, melyek érdekelnek (mármint az alapjául szolgáló könyv/zene), és általában tetszenek is (egy-két kivétellel, amikor pl. egy könyvnél az ismertető 90%-ban a történet elmesélésére szorítkozik – ezt már múltkor is kifejtettem, hogy mennyire nem látom értelmét), de nem tudok egyet se kiemelni. Talán a Dick-könyvekről szóló írások (Mezei Attila), ill. a közelmúltból a már említett Galamb Zoli Nightwish-es ismertetői. De mondom, az esetek többségében bejönnek, csak egyszerűen nem tudom megjegyezni a konkrét írások címét és szerzőjének nevét – tudom, ezért illene szégyellnem magam. Szégyellem is, ha ez segít. :)

Bankos Szilvia:


Balázs Péter:
Ende + Vonnegut életrajz. Sajnos ez olyan szinten verte a plafont nálam, hogy csak ez jut eszembe, de ez nagyon.

Uzseka Norbert:
Szeretem az áttekintőbb jellegű írásokat, amik többről szólnak, mint egy adott könyvről, egyéb műről. Nem mintha az olyasmi cikkekkel baj lenne, de sokszor az ember nem talál bővebb info-t a neten erről-arról, és néha az ekulturán van olyan cikk, ami ilyenkor segít.