Főkép

2. Szerinted milyen hatása van az emberek kulturális életére a www.ekultura.hu?

Galgóczi Tamás, szerkesztő:
Egyelőre nincs határozott véleményem a kérdéssel kapcsolatban. Azt látom, hogy különböző fórumokon hivatkoznak a nálunk megjelent írásokra, amelyek közül pár, ha lehet így fogalmazni kimondottan népszerűnek számít (Janikovszky, Vonnegut, Hassel), és ugye már kaptunk pár megkeresést, életrajzok átvételére. Szerintem kell még egy-két év, és nem kell feltenned ezt a kérdést.

Mezei Attila, szerkesztő:
Ez már kicsit nehezebb kérdés, mert sajnos nem sok visszajelzést tudok lemérni ezzel kapcsolatban. Az egyértelműen látható, hogy pozitív visszhangunk van, tehát hatást kiváltunk és ez jó. Ha nem is erős ez a visszhang, de van. Gondolok itt arra, hogy egy halom fórumban felbukkant már az oldal neve, pozitív felhangokkal („itten vannak tök jó ajánlók XY könyveiről”) vagy átveszik dolgainkat (pl.: életrajzok).
Ha egy hozzáértő cég mondja, hogy jó amit csinálunk, akkor számomra az következik ebből, hogy mi valamilyen produktumunkkal úgy tudunk hatni a kulturális életre, ahogyan ők szeretnének a saját produktumaikkal hatni a kulturális életre, tehát akkor kérdezzük meg őket, hogy mit is valósítunk mi meg, amit egyébként ők szeretnének elérni.
Kicsit komolyabban: azt hiszem akkor, amikor azt mondja valamelyik haverom, hogy megnéz, meghallgat, elolvas valamit, mert a mi oldalunkon olvasott róla és egyébként az életben nem tette/tenné meg, akkor azt mondom, hogy a látogatóink egy részét sikerült rávennünk arra, hogy fogyasszanak a kulturális termékekből. Valószínű, hogy nem egyetlen alkalomról lesz szó, hanem beindítottunk ezeknél az embereknél egy folyamatot. Vagy csak sikerült elérni náluk, hogy igényt támasztanak a kultúra iránt - ha eddig nem lett volna vagy nem ilyen mértékben -, és mi most ezt jól megkatalizáltuk itten nekik

Galamb Zoltán:
Világ életemben úgy tartottam, hogy az értelmiségnek, bármilyen háttérrel rendelkezzen is, lényegi feladata a köz(önség) kulturális igényének növelése, és a köz(nép) ízlésének egyértelmű, ámde semmiképp sem diktatórikus befolyásolása. Ezért is választottam a tanári, irodalmári hivatást (jóllehet utóbbi minőségemben egyelőre elsősorban főiskolai, egyetemi előadásokon és szemináriumokon hathattam a környezetemre, de ennek is régen vége már). Amennyiben a www.ekultura.hu sikeresen betölti ezt a hivatását, vagyis kedvet csinál egyes regények, zenei albumok, filmek megismeréséhez, s emellett háttérrel is szolgál az alkotókról, az elsődleges élmény utáni legnagyobb jótéteményt jelentheti a kultúra életben tartását és táplálását szorgalmazóknak.

Sivadó Ákos:
Bízom benne, hogy sokan vagyunk még olyanok, akik figyelemmel kísérik a különböző kulturális irányzatokat – viszont azt aligha hinném, hogy mindenki látott/hallott/olvasott már mindenről. Ezért gondolom, hogy nagy hatással van az ekultura.hu az olvasóira: mert a figyelmükbe ajánl valami újat, amiről eleddig talán még nem is tudtak – vagy épp új szemszögből világít meg már ismert dolgokat, elvégre ahány szemlélő, annyi aspektus is van.
Én magam is így találkoztam először az oldallal – olvasni szerettem volna valamit, viszont konkrét elképzelésem nem nagyon volt, s lám, az ekultura.hu-n egyből találtam olyasmit, ami segített dönteni! :)

Roboz Gábor:
Őszintén? Jó: fogalmam sincs. Életemben nem beszéltem még olyannal élőben, aki megemlítette volna az oldalt, és, h még őszintébb legyek, neten se láttam reklámozni (bár lehet, h rossz fórumokat olvasgatok, és máshol minden második hozzászóló felhozza példaként az ekulturát... :) ). Azt sem tudom, hányan látogatják az oldalt (pedig érdekelne!), így tényleg csak megsaccolni, pontosabban remélni tudom, h vannak törzsvendégek, és segítettünk már néhányaknak abban, h melyik könyvre (filmre) érdemes rászánni az időt.

Bankos Szilvia:
Szerintem mindenképpen hozzájárul a társadalom szellemi és kulturális fejlődéséhez. Remélhetőleg egyre több embert ösztönöz az olvasásra, mely tevékenység mára sajnos egyre ritkább a népesség körében. Úgy gondolom, az emberek örülnek, hogy létezik egy ilyen honlap, mely egyaránt segítséget nyújthat a művelődésben, szórakozásban és a tanulásban.

Balázs Péter:
Én csak a magam nevében nyilatkozom, de én kb. hetente 1-2 alkalommal megnézem, és a karácsonyi ajándék-könyv vásárlások előtt biztosan innen is meritek majd ihletet :)

Uzseka Norbert:
Nem tudom megmondani. Én magam, mások írásai alapján már vettem kezembe könyvet,