FőképA trilógia ezzel a kötettel vált teljessé. Az első kötet, a Protokoll – az életem a szerző a Miniszterelnöki Hivatalban protokollfőnökként szerzett tapasztalatait adta közre, a második, a Mindennapi maceráink pedig a hétköznapi viselkedéskultúra útvesztőjében igyekezett terelgetni az érdeklődőket. Most, a harmadik kötetben azok az emberek kaphatnak hasznos tanácsokat, akik a kirakatban ülnek. Vagy ahogy az alcím is megfogalmazza: protokolltanácsok mindenkinek, akit több mint száz ember ismer.

Azoknak, akik az eddigiek alapján nem tudták eldönteni, szükségük van-e Görög Ibolya kötetben található útmutatásaira, íme a tartalomjegyzék:
Jó napot kívánok!
1. A hitelességről
2. A nonverbális közlések
2.1 Testbeszéd
2.2 Öltözködés
3. A hatalomról
4. A hiteles találkozás
5. A sikeres tárgyalás háttere
6. Prezentáció, kiselőadás
7. Szónoki beszéd
8. Fellépés a sajtóban
9. Egy fejezet az újságíróknak
10. Szereplés ceremóniákon, fogadásokon
11. Elnökségben, konferencián
12. A házastárs nyilvános megjelenése
13. Privát közszereplés
14. Pótfejezet: Néhány szó az Európai Unióról – elsősorban protokoll szempontból
Köszönetnyilvánítás
Búcsúzom
Függelék – Sajtótörvény
Függelék – Visegrádi Irányelvek
Tárgymutató
Irodalomjegyzék

A felsorolásból látható, hogy Görög Ibolya legújabb, és a dolgok pillanatnyi állása szerint utolsó könyve tényleg nem hétköznapi embereknek íródott. Hiszen Mari néninek vagy Józsi bácsinak jó eséllyel soha az életben nem kell prezentációt, vagy levezető elnökként nyitóbeszédet tartania; tudni, hogy az elit tagjai hogy szívják a szivart; hogy mit kell felvenni, ha a meghívóban a következő szavak szerepelnek: white tie, balck tie, smart casual, coat-no-tie vagy slacks; hogy milyen egy diplomácia jelentőségű pohárköszöntő, stb.

Ellenben bárki haszonnal olvasgathatja, aki például a sajtóban vagy a kereskedelemben dolgozik. Aki naponta találkozik és kommunikál emberekkel, és ezektől a találkozásoktól valamiféle eredményt vár. Persze a felsőoktatásban manapság már tanítják ezeket a dolgokat, ám mégis számtalan olyan ember van, akinek akkor és ott ezekre nem volt ideje.
Sokan vannak olyanok is, akik ezt még nem tanulták, legalábbis nem ilyen mélységben, vagy éppenséggel nem jártak olyan iskolába, ahol ilyesmit tanítottak, hanem jelenlegi pozíciójukat szorgalmas és becsületes munkával érték el.

Persze azoknak is érdemes elolvasni a könyvet, de legalábbis beleolvasgatni, akik egyik csoportba sem tartoznak, viszont szívesen csemegéznek mások hibáin. Vagy akik úgy gondolják, bármi megeshet.
Hiszen bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor Görög Ibolya tanácsait követve emelt fővel szerepelhet a közvélemény előtt. Bárhol – bármikor – bármilyen körülmények között. Ha pedig valaki valamit nem tud, jusson eszébe: nem kérdezni szégyen, hanem úgy tenni, mintha mindent tudnánk, mindenhez értenénk.

Eddig a szerző alábbi könyveiről írtunk:Protokoll – az életem
Mindennapi maceráink
A nyilvánosság kelepcéi