Főkép

A Benrsen család harminc éve reménykedik abban, hogy Jake fiuk épségben hazatér Vietnámból. Egy szép napon aztán beállít hozzájuk egy ázsiai férfi, aki átadja nekik Jake dögcéduláját. Első meglepetésük után Creasy-hez fordulnak (ő volt Jake katonatársa), aki zsoldosként szinte az egész világot végigharcolta, s manapság a visszavonulás gondolatával foglalkozik.

A hír azonban felkelti az érdeklődését, hiszen Jake Benrsent a szeme láttára géppuskázták le, s aki a dögcédulát kézbesítette, nem más, mint az egyik ellensége, akit viszont ő lőtt le saját kezűleg Saigonban. Azt ugyan senki sem tudja eldönteni teljes bizonyossággal, hogy Jake él-e, de az egyértelműen látszik, valakinek feltett szándéka, hogy Creasy Kambodzsába menjen, és ott lehetőleg meghaljon.

A harcedzett férfinak azonban egészen más tervei annak, ezért ismét összegyűjti kipróbált harcosokból álló csapatát, hogy közösen járjanak a dolgok végére. Kezdetét veszi tehát egy különös nyomozás, ami egyszerre kutatja a múltat, s igyekszik nyomokat találni a megváltozott Vietnam, Thaiföld és Kambodzsa városaiban, őserdeiben. Mindeközben felbukkan egy csodaszép nő, akinek határozott elképzelése van az események alakulásáról, s ebben központi szerepet szán Creasy-nek.

Quinnell tovább szövi kedvenc hőse viszontagságos élettörténetét, amelyben legalább annyi öröm található, mint gyász. Zsoldosokról szóló regény, amiben nem a lövöldözésen van a hangsúly, de kiderül, mitől tekinthető valaki profinak, s az is, hogy az életbenmaradás nem mindig a véletlenen múlik.