Főkép

Vajon hány százalék az esélye annak, hogy ugyanazon az éjszakán, ugyanabban a városban két ugyanolyan, ám egymással vérségi kapcsolatban nem álló csecsemő szülessen? És annak, hogy ők ketten egészen 18 éves korukig nem is tudnak egymásról, ám akkor váratlanul találkoznak? Ugye nem sok?

Pedig Kirsten Boie regényének szereplőivel éppen ez történt. A csóró Kevin és a gazdag Kálvin teljesen véletlenül botlottak egymásba, és a találkozás pillanatában alaposan meglepődtek. Mivel mindketten arra vágytak, amilyük nem volt, rövid időn belül megszületett a terv: Kevin „hazamegy” Kálvin jómódú szüleinek csodaszép lakásába, Kálvin pedig kipróbálhatja, milyen egy lerobbant bérházban élni egy gyermekeit egyedül nevelő takarítónő fiaként. Mindketten azt hiszik, jó „játék” lesz, hiszen csupán 24 óráról van szó. Csakhogy mindkettejükkel történnek olyan események, amelyek miatt szívesebben maradnának még pár napig a másik bőrében. Kevin felfedezi a legújabb számítógépek és a pénzvilág csodáit, Kálvinnak viszont sokkal prózaibb oka van a maradásra: megismerkedik egy lánnyal, akivel szeretné elmélyíteni a kapcsolatát.

Így aztán mindenki visszamegy „új otthonába”, ám az események olyannyira felgyorsulnak és elharapóznak, hogy kénytelenek feladni állásaikat, és a másik segítségét kérni. De mit fognak ehhez szólni a szülők, a testvérek, a barátok, az osztálytársak és az ismerősök? Aranyos és humoros kis történet, ami azért sokkal több feszültséget hordoz magában, mint amennyit első látásra feltételeznénk róla. Hiszen minden és mindenki kölcsönhatásban van a másikkal, ezért ha csak egyetlen dolog nem úgy történik egy helyzetben, ahogy szokott, máris kibillen valami az egyensúlyi állapotból. Lehet, hogy ez a változás pozitív lesz (mint ebben a regényben is), de mi van akkor, ha mégsem. Nos, akkor jöhetne a képbe egy-két olyan fantasztikus szerző, mint Stephen King vagy Dean R. Koontz, akik képesek lennének egészen egyedi és különleges megközelítésből kidolgozni egy ilyen alapötletet.

Ha már az alapötletekről beszélünk, úgy érzem, nem árt megemlíteni, hogy a szerepcserével kapcsolatos, talán legismertebb és leghíresebb történet az 1881-ben megjelent Koldus és királyfi, ami Mark Twain első olyan könyve volt, amely a régi idők világába viszi el az olvasókat. A mese a XVI. századi Anglia egyik királyának, VI. Edwardnak alakja köré szövődik, aki tízéves korában lépett trónra, és mindössze hat év uralkodás után meghalt.