Főkép

A természetgyógyászat, az újabb és újabb személyiségfejlesztő módszerek és az okkult tudományok reneszánszukat élik napjainkban. Egyre többen fordulnak el a mesterséges anyagoktól, hogy helyettük a természet kincseit alkalmazzák egészségük és szépségük visszanyerése vagy megtartása érdekében. Gondoljunk csak bele, mennyi pénz megy a családi költségvetésből az agyonreklámozott csodaszerekre, amik sokszor hatalmas csalódást okoznak használójuknak. És akkor itt van ez a könyv, ami egy ősidők óta alkalmazott módszer titkaiba vezeti be az érdeklődőket.

Az ősi egyiptomi és babiloni kultúrákban az illóolajok alkalmazásának művészete az előkelők kiváltsága volt. Napjainkban azonban mindenki megszerezheti a növényekből természetes úton nyert esszenciális olajok ismeretét, és megfelelő alkalmazásuk módszereit. Ezek alkalmazásával bárki megőrizheti egészségét, szépségét, kigyógyulhat különféle betegségekből, megnyugodhat, vagy egyszerűen csak élvezheti az illatokat. A tudományosan alátámasztott tapasztalatok alapján a természetes úton nyert esszenciális illóolajok ugyanolyan hatást képesek kifejteni, mint azok a növények, amelyekből kinyerték őket. Az illóolajokat felhasználhatjuk párologtatáshoz, masszírozáshoz, lemosószerként, fürdő-borogatás-kölni-parfüm készítéséhez. Használatuk során figyelni kell arra, hogy erős hatásúak, allergizálhatnak, ezért közvetlen a bőrre történő felhasználás előtt nem árt bőrpróbát végezni.

Roberta Wilson könyvének első része az aromaterápia legfőbb alapelveit helyezi a középpontba, miközben megismertet bennünket annak rövid történetével is. A második részben harminchat olaj részletes leírása található, a harmadik pedig gyakori betegségeket és azokat enyhítő vagy gyógyító aromaterápiás recepteket tartalmaz. A negyedik, egyben utolsó fejezet az aromaterápiás kezelés módjait tárja elénk.

Folyamatosan romlik közvetlen környezetünk állapota, egyre drágább az orvosi ellátás, a mesterségesen előállított gyógyszerek és kozmetikumot egyre több mellékhatással „örvendeztetik meg” felhasználójukat – nem csoda hát, ha növekszik az aromaterápia, mint széles körben elismert és alkalmazott gyógymód, és egyben életminőség-javító módszer népszerűsége.
Nagyon fontos azonban tisztázni, hogy az aromaterápia nem elszigetelt tünetek megszüntetésére való, hiszen a test és a lélek egészének gyógyításához holisztikus úton közelít, vagyis szelíden noszogatja a szervezet öngyógyító erejét, hogy helyreállhasson a test–elme–lélek hármasának egyensúlya.

Ne várjunk tehát rekord gyorsaságú gyógyulást. Az aromaterápia nem arról szól, hogy a felgyorsult életritmussal lépést tartva ultrasebességgel csillapítsa a fájdalmat (mint egyes agyonreklámozott gyógyszerek), szüntesse meg a náthát, vagy éppen a különféle súlyosabb betegségek tüneteit. Órákig lehetne beszélni arról, miért jó az aromaterápiás módszer. De – és ez lehet, hogy furán hangzik – nincs értelme.

 

Akik ismerik és hisznek benne, már úgyis régen alkalmazzák, és tisztában vannak jótékony hatásaival. Ők maximum egy-két újabb ötlettel gazdagodnak, ha elolvassák Roberta Wilson könyvét. Akik viszont nem ismerik az aromaterápiát, és nem is hisznek benne (sajnos ők vannak többen), most is csak legyintenek egyet lenéző mosollyal a szájuk sarkában. Most még nem értik igazán, miről van szó. Talán majd egyszer…