Főkép

Ott rontottam el, hogy megfeledkeztem róla: a filmet az a Stephen Sommers rendezte, aki a Múmia illetve a Múmia visszatér című vidám kalandfilmeket is jegyzi. Így csupán a film felénél esett le, hogy felesleges szörnyülködnöm a szörnyek szörnyű poénjain – azaz, hogy nem szabad komolyan venni.

Aki még nem tudná, a Van Helsing egy amolyan klasszikus horror all-star film. A címszereplő a Bram Stoker-féle Drakulából ismerős, bár ott egy éltes, ám éles elméjű professzor, míg itt egy igazi, csodakütyükkel felszerelt, bőrcuccokba öltözött gothic akcióhős.

Itt van természetesen Drakula gróf is, aki amellett, hogy nagy tervei vannak (a film majd’ egyetlen relatíve önálló ötlete), olyan, mint egy rossz, affektáló hím-grufti. Három menyasszonya (akik igazából a Coppola-féle Dracula filmből vétettek át) szintén bemutatják a hisztis p...a figurát, bár tulajdonképpen nem csúnyák. Már amikor nem gyilkolásznak.

A film elején feltűnik Mr. Hyde, aki ugye civilben Dr. Jackyll – őt idejekorán elintézi Van Helsing. Aztán Frankenstein teremtménye is szereplője a filmnek – ő a jó oldalon áll amúgy. Továbbá felbukkan – főleg teliholdkor – a Farkasember is.

Akinek hiányérzete támadna: a Múmia nyilvánvaló okokból maradt ki a buliból, a Láthatatlan ember pedig csak egy rövid cameo-szerep erejéig ugrott be, de sajnos olyankor pont nem látszik, lévén láthatatlan...

A történet szerint Van Helsinget egy, a Vatikán underground szintjén működő rend küldi Erdélybe, hogy likvidálja a gonosz Drakula grófot, akinek amúgy van más ellensége is: a Kate Beckinsale által alakított cigányhercegnő (vagy valami egyéb nemes).

Annát (mert így hívják) egy ősi eskü köti, mely szerint családja addig nem nyugodhat békében, míg a vámpír grófot át nem küldték a túlvilágra. Hát így. A többit kb. ki lehet találni. Nagyjából. Azért van pár meglepetés, de nem mondom el.

És hát mindamellett, hogy díszes a társaság, látványos a film, tele van blőd poénokkal, amiknek tizedét is gyalázásnak érezheti, aki a fenti klasszikus történetek masszív rajongója. Valahogy ezek a vicceskedések jobban illenének a Shrek filmekbe, de hát attól még volt nem egy, ami sírással elegy kacagásra sarkallt.

Szóval ez a Van Helsing egy mókás film, és annak még jó is, csak ne várjon az ember mást.