Főkép

Hmm. Nem csak a háttér sötét. A jövő is sötét, a múlt is sötét, és a borító is sötét. Banks mostani regényében egy olyan világba kerülünk, ahol megengedett a bíróság által szentesített embervadászat, ahol jogászok és perek útján történik az átlagos ügyintézés. Meg van egy csomó ügynökség, meg mindenféle klán, meg technokrata vallás.

Szóval a főszereplő – egy gyönyörű hölgy – ellen éppen a könyv kezdetén indul vadászat. El kell tűnnie, vagy megszerezni a tárgyat, amire az üldözői igényt tartanak. Inkább a kettőt egyszerre. Először összeszedi a csapatot, majd indul a világokon átívelő keresgélés, nyomozás és menekülés. A csajszit persze valamilyen furcsa emberek? klónok? droidok? zsarolják, hogy nekik szerezze meg azt a bizonyost. Ami valójában egy fegyver, ami úgy látszik, saját öntudattal rendelkezik, és állítólag ez az utolsó megmaradt darab belőle. Hogy hol található, nem tudja senki, de egy másik hasonlóan gyakori régiség a nyomára vezet. Állítólag.

Kis csapatunk nekiindul tehát a világegyetemnek, hogy egzotikus helyeken és gonosz elleneken keresztülverekedve magát megszerezze a fegyvert, és megmentse a gyönyörű főhőst. Meglepő alakokkal és társadalmi berendezkedéssel, meg furcsa fegyverekkel találkozunk, és valamilyen balhé mindig kitör. A csapattagoknak folyamatosan küzdeniük kell az életükért, meg az álcájukért, és igazából még azt sem tudják, hogy sikerül-e amit elterveztek, de mondjuk a tervezéssel annyit azért nem bíbelődnek. Természetesen a regény végére már a fél világ őket üldözi, és egyetlen segítségük egy android.

Nem árulom el a végét, csak jelzem, hogy sötét a borító, meg ugye nem él senki örökké. Mindig történik valami, folyamatosan pörögnek a dolgok, nem lassítunk senki kedvéért. Közben persze mindenféle elejtett megjegyzésből egy sokszínű és érdekes világ bontakozik ki a szemünk előtt. A világ az, ami a sötét hátteret adja. Szinte gyerekek még a szereplők is, de már mindegyikük háborús veterán. Az viszont bíztató, hogy ők sem gondolják úgy, hogy ez normális. És ebben a társadalomban még a gazdagság sem menthet életeket (persze azért ez annyira nem szomorú). Nem szaporítom tovább a szót, ez egy első osztályú SF, tessék elolvasni.

Részlet a regényből