Főkép

Az 1926. május 8-án született Attenborough egyike azon kevés televíziós személyiségeknek, akik megérdemelten váltak (világ)híressé. Ismeretterjesztő sorozatai nem csupán bolygónk élővilágát mutatják be, hanem azon kívül, hogy mindenféle összefüggésekre is rávilágítanak, tudatosítják az emberben, nem egyedüli lakó, hanem népes társbérletben él.

Amíg azonban idáig eljutott, a szerző mondhatni végigjárta a BBC szamárlétráját, és egészen az ügyvezetői székig eljutott. Ami azért is számít meglepő karriernek, mivel eredetileg természettudományi karon tanul, hogy aztán a megfelelő képzettség birtokában olyan kutatóvá váljon, aki a világ kellőképpen távoli és egzotikus táján folytatja ténykedését. Ennek a vonzó elképzelésnek egy kétéves haditengerészeti szolgálat vetett véget, mivel a leszerelés után megfelelő lehetőség hiányában csupán unalmas labormunkára volt lehetősége. Egy váratlan pályamódosításnak köszönhetően nem sokkal később már egy tankönyvkiadó irodájában üldögélt, és a szöveghez illő képanyag kiválasztásán, méretezésén és elhelyezésén csiszolhatta tehetségét. Nem sokáig, mivel hamar nyilvánvaló vált számára a feladat hosszú távon csekély izgalommal járó mivolta.

Ennek köszönhetően pályázta meg a BBC egyik rádiós műsorvezetői posztját, amit ugyan nem sikerült elnyernie, viszont életrajza elkerült a BBC televíziójához, ahol pont ilyen embereket kerestek. A találkozás megtörtént, és annyira szerencsének bizonyult, hogy a következő években Attenborough különböző feladatokat látott el a közszolgálati televízióban (amely akkoriban igencsak egyéni műsorpolitikát folytatott (ez részletesen a 14-15. oldalon olvasható).

Itt került sor első sorozatára, amely „Az állatok mintázata” címmel került adásba, s amelynek szereplőit a londoni állatkertből kapták kölcsön. Ezt követte az „Állatok nyomában”, amelyben a kamera végre kimerészkedett a szabadba, ezúttal még állatkerti gyűjtőúttal kiegészítve. A többi kis túlzással már történelem, hiszen nincs olyan kontinens, ahol ne forgatott volna, és a kamera közelében eltöltött 50 év alatt rengeteg sorozat fűződik a nevéhez (melyek többségét szerencsére magyarul is láthattunk).


Minderről szó esik a könyvben, felidézve számtalan találkozást (híres és kevésbé híres emberekkel, állatokkal és növényekkel), kiegészítve megannyi apró emlékkel, melyek a forgatások közötti szünetekben, vagy éppenséggel alatta történtek. Mindebből egy közvetlen ember portréja bontakozik ki, aki egész életében kedvenc időtöltésének hódolhatott: egzotikus tájak egzotikus lényeit vizsgálhatta. Csak tegye így továbbra is.