Főkép

Dr. Laurie Montgomery, New York Város Igazságügyi Kórbonctani Intézetének fiatal orvosa többször is megízlelhette, hogy is érezhette magát Cassandra, amikor senki sem hitt neki. De lássuk, miről is van szó.


New Yorkban napról napra megszaporodik a kábítószeres túladagolásban elhunyt emberek száma. Ebben nem lenne semmi különös, ha nem jómódú, sikeres fiatalemberekről lenne szó, akik a család és a barátok tudomása szerint soha életükben nem kábítószereztek, most mégis intravénásan adták be maguknak a kokaint. Ezzel párhuzamosan jómódú, sikeres embereket gyilkolnak meg otthonukban. Az elkövetés módja minden esetben a maffiára utal. De vajon miért kellett kivégezni sikeres üzletembereket, bankárokat, szerkesztőket és kereskedőket, akiknek semmi közük a szervezett bűnözéshez?

Lou Soldano hadnagy erre a kérdésre szeretne mihamarabb választ kapni, míg Dr. Montgomery a rejtélyes túladagolások okait szeretné kideríteni. Kölcsönösen vonzódnak egymáshoz, mégis rettentően gyerekesen viselkednek egymással. Persze, ha figyelembe vesszük, hogy harmadikként pályán van egy rendkívül sikeres és gazdag szemsebész is, aki szintén hajt a doktornőre…

Ahogy haladunk előre az események sodrásával, egyre több részlet kerül a helyére. Nem mondom, hogy a szereplőkkel együtt jövünk rá a dolgokra, hiszen mi sokkal jobban ismerjük a lapokat, ezáltal lényegesen előbb megvilágosodik előttünk a halálesetek és gyilkosságok háttere, mégis izgalmas nyomon követni, hogyan tapogatóznak hőseink a sötétben, és hogyan jutnak el – persze az utolsó pillanatban, és majdnem az életük árán – az igazság megdöbbentő pillanatáig.

Valójában nem sok meglepetést tartogat a regény, főleg a krimik tucatjain edződött olvasók számára, Robin Cook stílusa azonban mégis ad a történetnek valami egyedi ízt, bár azt nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy valamikor a kilencvenes évek elején íródott, ezért természetes, hogy kicsit eljárt felette az idő.

Ettől függetlenül meglepően jó, kellemesen lendületes a történet, egy-két apróságtól eltekintve teljesen hihetőek a karakterek, bár én sokkal inkább ott lebegtettem volna a levegőben azt a fajta bizonytalanságot, hogy mennyire reménytelen kikerülni egy maffiával kapcsolatos ügyből úgy, hogy az embernek ne kelljen aggódnia a jövőjéért. Hiszen ha valaki egyszer kapcsolatba kerül a maffiával.