Főkép

Ugyebár vannak történetek, amelyeket egyszer mindenkinek el kell(ene) olvasnia életében. Természetesen ajánlatos a megfelelő időben sort keríteni ezekre a kötelező feladatokra, s ebben az esetben elmondhatjuk, történetről történetre öregszik az ember, miközben mindig megkapja a megfelelő lelki táplálékot.

Ebből a szempontból kiemelkedő szerepe van az ifjúsági regényeknek, amelyek a fiatalabb korosztályt vannak hivatva szórakoztatni, bújtatva nevelni, és rászoktatni az olvasásra, amely „kórság” aztán egy életre megfertőzheti a beteget. Régebben egyértelmű volt a helyzet, mivel a könyveknek nem kellett megküzdeniük sem a számítógépek, sem pedig a televíziók által jelentett konkurenciával.


Ez mára már sajnos megváltozott. Szerencsére azért még mindig vannak történetek, amelyek időről-időre megnövelik az olvasási kedvet (pl. Harry Potter), és reménykedjünk, hogy ezen népszerűség árnyékában a Stevenson-féle klasszikusok is lekerülnek a polcokról.

Az ifjúsági (és idősebb korosztályt megcélzó) kalóztörténetek kivonatát és mintadarabját jelentő regényben Jim Hawkins meséli el életének azon szakaszát, amelyben közvetlen közelről van szerencséje megismerkedni a rettegett kalózokkal.
Minden a Benbow Admirálishoz címzett fogadóban kezdődik, amelyet Jim szülei birtokolnak. Egy napon új vendég szállásolja be magát hozzájuk, akiről már messziről lerí tengerész mivolta. Az öregember napközben a hullámokat kémleli messzelátóján, míg esténként a rumosüveggel barátkozik.


Időnként – általában a kelleténél több pohár felhörpintése után – rémítő történetekkel traktálja a fogadó főként helybéliekből álló közönségét, amelyek kizárólag kalózokról szólnak. Már éppen kezdenék megszokni a magányos alakot, amikor felbukkan egy féllábú öreg, aki régi ismerősként üdvözli a tengerészt. Rövid beszélgetés után átad neki egy feketére mázolt papírlapot és távozik. Jim kalandjai pedig azonmód elkezdődnek.

Stevenson mindent belezsúfol a viszonylag rövid történetbe, amit csak el lehet képzelni egy kalóztörténetben. Féllábú kalóz, beszélő papagáj, elrejtett kincs a hozzávezető térképpel, nemes jellemű úriemberek, matrózlázadás, kincses sziget, lövöldözéssel egybekötött csetepaté, stb. Mindezt teszi úgy, hogy regényéből hiányzik minden véres túlzás, de mégis kellőképpen kalandos – egyszóval ideális ifjúsági regény.