Főkép

Az összehasonlító vallástörténész-mítoszkutató Bácsfi Diánát a József Attila Szabadegyetemen ismertem meg – ő a mítoszokról szóló sorozat előadója; egy rendkívül temperamentumos, szuggesztív előadó, aki könnyedén átadja lelkesedését, a téma iránti szeretetét hallgatóinak. Két-két és fél órákat szünet nélkül beszél végig, lenyűgöző, mi mindent tud. S hozzá „szemtelenül fiatal” (1978-ban született) – de nem csupán kora miatt döbbenetes, hogy ilyen nagy tudás birtokosa. Azt hiszem, ő egy igazi elhivatott ember, és ennél szebbet-jobbat nem is mondhatnék róla.

Ezen kis kötet Diána első könyve, esszégyűjtemény, melyben a legkülönfélébb mítoszok, vallások egyes közös elemeire világít rá. Aranykorról és beavatásról ír, olyan „dolgokról”, amikről manapság már szinte mit sem tudunk. Az iskolában úgy tanítják nekünk, hogy a mítoszok a régen volt emberek meséi, amikkel a világban tapasztalt, ám nem értett jelenségeket magyarázzák. Diána (sok elismert tudós, s mind fölött Mircea Eliade nyomdokain haladva) viszont azt mondja, ennél jóval többről volt szó. Szerinte, amint azt előadásain is kifejti, a mítoszok útmutatóul szolgáltak a régi korok embere számára, segítették útján. Azt is mondja, hogy azokban a korokban minden, amit az ember ismert, szent volt, az isteni rend mutatkozott meg benne, s minden, amit nem ismert, a káosz küldötte.

Mai deszakralizált, nyugatiasan civilizált felfogásunk számára persze érthetetlenek a mítoszok – mint ahogy a tradicionális szemléletet megélő régmúlt emberek is értetlenül álltak volna a mi világunk előtt. Ha azonban az ember elkezdi tanulmányozni a mítoszokat (és ebben ez a könyv nagy segítség lehet), ráébredhet, megérezheti, hogy mi mindent vesztettünk. Diána persze politikai és szervezett vallási szempontokon kívül állva, kellő tudományossággal, de szintén elengedhetetlen, egyszersmind magával ragadó lelkesedéssel vizsgálja a különféle mitológiákat és vallásokat. Itt nem mesél annyit, mint előadásain, és sok az idegen szó is, de hát mindezeknek igazán érdemes utánajárni.

Segít meglátni az összefüggéseket mítosz és mítosz illetve mítosz és valós élet között, kicsit jobban megérteni a szentséget, a beavatási rítusokat, ráébredni, hogy igenis van alternatíva, nem az a lehető legjobb, amit a mai, nyugati világ, ez a modern kor ad.