Főkép

Lawrence Block szóban forgó kötetével végre Magyarországon is útjára indul egy különleges bűnügyi sorozat, amelyet a világon már számtalan nyelvre lefordítottak. Ilyenkor, amikor évtizedek kellenek ahhoz, hogy valami igazán jó és különleges darabot olvashassunk magyar nyelven a bűnügyi irodalom műfajában, mindig elgondolkodom azon, vajon miért kellett eddig várnunk? Miért nem látta meg korábban valaki azt az értéket, ami ott hevert a sok szóra sem érdemes darab között, arra várva, hogy észrevegyék?

Kicsit nehéz megfogalmazni, miért is ragadja meg az olvasót Matthew Scudder alakja, hiszen nincsen benne semmi újszerű. Ő is egy azok közül a zsaruból lett magánnyomozók közül, akik megcsömörlöttek korábbi életüktől, mégsem tudták teljesen maguk mögött hagyni az eltelt évek terheit, ezért mint egy kövekkel teli hátizsákot, úgy cipelik magukkal.

Nem tudnak, és talán nem is akarnak megszabadulni tőlük, hiszen ha más nem is, ezek legalább még a valósághoz kötik őket. Úgy érzik, amíg nem veszítik el teljesen emberségüket, amíg reggelente képesek belenézni a tükörbe, addig nem léptek át azon a vonalon, ami elválasztja őket azoktól, akiket éveken át üldöztek. Olykor rálépnek ugyan a képletes vonalra, de ennek minden esetben nyomós oka van.

Kicsit olyan ez, mint a Traffic című film szlogenje: „Senki sem maradhat tiszta”.


Regényrészlet:

Részlet Lawrence Block: Az apák bűnei című könyvéből

 

Kapcsolódó írás:

A betörő, akit Bernie Rhodenbarrnak hívnak
Interjú Lawrence Block-al - 2011. nyár