Főkép

Fura, de elsőként a könyvből készült filmet láttam – még évekkel ezelőtt. Önmagában egy kerek, hangulatos horror volt. Persze nem érte el a rendező (John Carpenter) néhány korábbi, már-már kultikus művét (Menekülés New Yorkból, A dolog, Halloween), azért nem volt ok panaszra. A gondjaim ott kezdődtek, amikor elolvastam King regényét és előkerültek az eltérések. Amelyek alapján nem értem miért azt a változatot forgatták le, és miért kellett eltérni az eredetitől. Na mindegy, talán majd az újrafeldolgozásnál jobban sikerül. Egyébiránt úgy vélem, ez is azon King történetek közé tartozik, amelyek hazai ismertsége az átlagnál jobb, köszönhetően az újrakiadásoknak és a mozifilmnek.

A tizenéves srác (Arnie Cunningham), akinek csak megaláztatásban és kudarcban volt része az életben, használtautó vásárlásba fekteti útépítésen megkeresett pénzét, és saját kezűleg lát neki a roncs felújításnak. Mire a bérgarázsból hetekkel később kigördül a vadonásúj 1958-as gyártású Plymouth Fury (becenevén Christine), már egy teljesen más személyiség ül a volán mögött. Arnie idősebbnek látszik, új szavakat és mozdulatokat használ, valamint nagyon határozott elképzelése van a világról úgy általában, és egyénekre lebontva is. Már nem törődik korábbi kedvteltetéseivel, és legjobban kocsija volánja mögött érzi magát.

Éppen ez az apróság zavarja egyetlen barátját, aki kezdi egyre ellenszenvesebbnek látni ezt a fura viszonyt. Aggodalmában nyomozni kezd, és egyre több részletet ismer meg Christine múltjából, amelyek összességében ijesztő jövőt sejtetnek. Feltéve, ha valaki veszi magának a fáradtságot, és képes túllépni a fizikai valóságon. Hiszen hogyan másként hihetné el bárki egy önálló akarattal rendelkező autó létezését? Christine közben mind jobb állapotban száguld az utakon, állandóan az ötvenes évek rock ’n rollja szól a rádióból, és …

King ijesztgetése ezúttal (is) kellőképpen felborzolja az ember idegeit, arra késztetve az olvasót, hogy óvatosan közelítsen minden Christine személyleírásával rendelkező gépjárműhöz, és alaposan fontolja meg bármely használtautó megvételét.


Külön érdekesség, hogy a rémítő autó témáját évekkel később, más megközelítésből újra megírta: ebből született a Rémautó című könyve.

A szerző életrajza
 
Magyar Stephen King HQ

 

Kapcsolódó írások:
Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
Halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete