Főkép

Miért ilyen vékony? – morfondíroztam magamban, amikor kezembe vettem a három éven keresztül írt, angolul 2002-ben megjelent könyvet. A hátsó borító tanulmányozása után a Christine névre elkeresztelt járgányra gondoltam, ami annak idején kellőképpen bemutatta a természetfeletti személyautóban rejlő lehetőségeket. Akkor úgy tűnt, megnyugodhatunk, ezt már nem lehet fokozni. Csakhogy egy személyes élmény hatására (részletek az utószóban) Kingnek eszébe jutott valami, és nála egy jó ötlet csakis könyvben végződhet.

Semmi különös nincs abban, ha egy kocsi megáll tankolni egy benzinkútnál, és a sofőr kihasználva a rövid szünetet, megmozgatja tagjait. Az azonban meglehetősen szokatlan, ha nem sokkal később fogja magát, és szőrén-szálán eltűnik, nem hagyva maga mögött mást, mint egy remek állapotban lévő Buick-ot és egy kifizetetlen tankolást. A tanácstalan kutas értesíti a rendőrséget, akik rövid nézelődés után elvontatják a járművet. Jó húsz évvel később Ned Wilcox egy „baleset” következtében elveszti édesapját, és bánatában rengeteg időt tölt annak volt munkahelyén, ami történetesen egy rendőrőrs. Miközben igyekszik beilleszkedni (és így melegen tartani az emlékeit), elkerülhetetlenül szembesül egy titokkal, ami jó húsz éve a B garázs mélyén lapul, s amelyben apja is érintett volt.

Az igazság pillanata egy kedélyes nyári délutánon következik be számára, amikor is apránként megismeri a gazdátlan Buick titkát, amely tulajdonképpen nem is kocsi, hanem valami más. Valami annyira más, hogy mibenlétét húsz év alatt sem sikerült meghatározniuk mindazoknak, akik tüzetesen foglalkoztak vele. Egy biztos, környezetében időnként vészesen lehűl a levegő, s vakító fényjáték kíséretében csomagtartójából fura bogarak és más lények kerülnek elő. És ez még nem minden…

427 oldalas terjedelmével a kötet, már-már rövidnek számít a King életműben, de talán ennek köszönhetően nincs túlírva a történet. Nem kell hosszas leírásokon átvergődni a cselekmény követéséhez, és ennek ellenére nincs hiányérzete az olvasónak. Sőt. Miközben méla undorral figyeljük mit művel a szerző korunk egyik nélkülözhetetlen járművével, apránként mászik egyre fentebb a borzongás a gerincünk mentén.

A szerző életrajza
 
Kapcsolódó írások:

Ezüst pisztolygolyók (DVD)
A remény rabjai (DVD)
A halálsoron (DVD)
Lisa Rogak: Kísértetszív. Stephen King élete

Magyar Stephen King HQ