Főkép

A nem túl vidám jövőképeiről ismert Philip Kindred Dick számtalan eredeti ötlettel gazdagította a műfajt, de a hazai könyvkiadás ez idáig csupán foszlányokat közölt az életműből. Ez az áldatlan állapot remélhetően megváltozik, hiszen rövid időn belül már a második Dick regény jelent meg a kiadó jóvoltából. Jelen történetet Dick legjobb kábítószerrel foglalkozó történetének tartják, ami többek között azért érdekes, mert a benne ábrázolt révületek még saját drogos élményei előtt születtek.

Valamikor a jövőben az emberiség már megkezdte a naprendszer benépesítésének, és lakhatóvá tételének munkáját. A telepeseket az ENSZ jelöli ki, akik minden lelkesedés nélkül végzik kevés eredményt felmutató munkájukat. Az ő helyzetük sem éppen irigylésre méltó, ám azok, akik a Földön maradtak, minden nap szembesülnek annak a természeti katasztrófának a hatásaival, ami miatt az ENSZ úgy döntött, új, lakható bolygót kell keresni az emberiség számára. A hűtött lakótornyok nem éppen barátságosak, a bolygó hideg területeire költözés pedig igen költséges, ezért főként a gazdagok élnek vele. Éppen ezt a kilátástalan helyzetet használja ki a világ egyik legnagyobb vállalata, a P. P. Babaházak Rt., ami a telepesek számára készít kicsi játék babákat (ez legális), amelyekbe a Dra-Zs nevű drog (ez viszont már illegális) használója kivetítheti tudatát, létrehozva ezáltal egy egészen speciális és egyedi virtuális valóságot.

Az üzlet virágzik, a P. P. Babaházak Rt. legális és illegális üzletei révén a piac egyeduralkodója. Aztán érkezik egy hír, ami percek alatt szilánkokra töri a vállalat vezetőjének biztonságérzetét. A hír, ami arról számolt be, hogy tíz év után a galaxis távoli vidékeiről visszatért az az üzletember (Palmer Eldritch), aki diplomáciai küldetésre indult. És úgy tűnik talált valamit, ugyanis nem sokkal megérkezése után új drog jelenik meg a piacon. Ennek hatására mozgásba lendül a P. P. Babaházak Rt. tulajdonosa (Leo Bulero), valamint legjobb prekog munkatársa (Barney Mayerson), aki nem csupán arra képes, hogy lássa a jövőt, hanem a látottak értelmezésével elő is segíti a szükséges döntések meghozatalát. Mondjuk amit mostanában lát, mindkettőjük számára ijesztő.

Nem könnyű olvasmány, hiszen a szerző történet során összekeveri a drogok okozta látomásokat a vallás, az evolúció és a marketing elemeivel, ami némileg megnehezíti az értelmezést. Ám ha jobban belegondolunk, ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen mikor volt minden egyértelmű, és főleg optimista hangulatú egy Dick regényben?

A szerző életrajza


Kapcsolódó írás:

Lawrence Sutin: Isteni inváziók - Philip K. Dick élete