Főkép

A törékeny béke időszakában (előzmények a Ködszellem átka című regényben) a korona várományosa, Lysaer herceg úgy dönt, újjáépíti Avenor ősi városát, hogy ott létrehozza azt a hadsereget, amellyel legyőzheti ellenfelét, Arithon herceget, az Árnyékmestert (aki mellesleg a féltestvére), akivel együtt börtönözték be a Ködszellemet. A varázslókból álló Hetek szövetsége (legfőbb céljuk, hogy békét hozzanak a kontinensre) azon munkálkodik, hogy megtörje a két herceget súlytó átkot, amelyet a Ködszellem idézett rájuk, és ami miatt holtak akarják látni egymást. Asandir, a legfőbb varázsló elküldi tanítványát, Dakar-t, hogy keresse meg az Árnyékmestert és vigyázzon rá, amíg a Hetek meglelik az átok ellenszerét. Arithon-t azonban nem könnyű megtalálni, hiszen Hallioronnal, a mesterbárddal utazik, annak tanítványaként álcázva magát.

Lysaer véghezviszi az ősi város felépítését, és harmincötezer fős hadserege élén megindul, hogy leszámoljon Arithonnal, aki viszont Meriorba húzódik vissza, és esze ágában sincs szembeszállni a testvérével. Bízik a Hetekben, hogy meglelik az átok ellenszerét, és ezzel végre lezárul a világ egy sötét korszaka. Igen ám, csakhogy a Koriathian Rend varázslónői (akiknek feltett szándéka az Árnyékmester elpusztítása) is beleszólnak az események alakulásába, hátráltatva ezzel a béke és nyugalom időszakának eljövetelét.

Wurts mesterien csavarja a több szálon futó cselekményt, miközben gondosan ügyel arra, hogy a szereplők érzelmi motivációját is az olvasó elé tárja. Az Árnyékmester néha szánalmat vagy együttérzést ébresztő alakja, vagy Dakar, a Részeges Próféta gyűlölködő, állandóan elégedetlen viselkedése, rendkívüli többletet jelent. Igaz pont Dakar az, aki a második kötet végére teljesen a háttérbe szorul, de helyét átveszik mások, így biztosítva, hogy a remek történet még remekebbé válhasson.

Íme a bizonyíték arra, hogy Janny Wurts, a magyar közönség számára Raymond E. Feist társszerzőjeként (Birodalom trilógia) megismert szerző önállóan is képes összetett (de nem túlbonyolított), élvezhető, stílusos fantasy regényt írni.


A szerző életrajza