Főkép

Janny Wurts nemcsak író, hanem festő, zenész és sportrajongó is egy személyben. Legtöbb művének borítója saját keze munkáját dicséri. Tíznél több regény és számtalan novella szerzője.
A Raymond E. Feistel közösen írt Birodalom trilógia világszerte hatalmas sikereket ért el. Legnagyobb lélegzetű műve a Fény és árnyék háborúja sorozat, amelynek alapgondolata több mint húsz évvel ezelőtt fogalmazódott meg.

Díjnyertes festményei állandó helyet kaptak több neves kiállításon is, mint például a NASA 25 éves évfordulóján, a Hayden Planetárium „Art of the Cosmos” kiállításán New Yorkban, valamint két fantasy képtárban, a Delaware Művészeti Múzeumban és a Canton Művészeti Múzeumban.

Az 1953. december 10-én született Janny egy kisvárosban nőtt fel. Imádott olvasni, műfajtól függetlenül mohón falta a helyi könyvtárban található regényeket. Ekkor kedvelte meg a sciene-fictiont és a fantasyt. Már középiskolás korában is próbálkozott írással, több novellája is született ebben az időben. Rajongott a lovakért és a természetért, valamint kezdett elmerülni a tudományok világában. Szeretett írni, de úgy gondolta, hogy alig látott még valamit a világból, ezért nem igazán válhat sikeres szerzővé.


Miután megszerezte a diplomáját, és saját pénzéből Európába utazott, Janny elhatározta, hogy valami nagyszerűt és lélegzetelállítót fog alkotni. Még főiskolára járt, amikor kezdett megfogalmazódni benne későbbi regényeinek, a Fény és az árnyék háborújának alapgondolata.

Vonzalma a festészet iránt is ekkor erősödött meg. Sikereket ért el nagyobb New-York-i kiadóknál, de azt az álmát, hogy ne csak borítókat tervezzen, hanem a könyveket is őr írja, nem adta fel.
Évekig csiszolta stílusát, majd 1982-ben jelent meg első regénye, a Sorcerer`s Legacy. Ezt követte a Cycle of Fire trilógia: 1984-ben a Stormwarden, 1986-ban a Keeper of Keys, 1988- ban pedig a Shadowfane. Ezek a művek keltették fel Raymond E. Feist, a Résháború regényfolyam szerzőjének figyelmét, aminek eredményeként az író társszerzőnek kérte fel Jannyt egy, a Tsuraniak világában játszódó mű megírásához.
Ennek főszereplője Mara Acoma, aki kemény küzdelmet folytat, hogy a felszínen maradjon otthonának romlott politikai csatározásai közepette. Így született meg a Birodalom-trilógia (A birodalom leánya - 1987, A birodalom szolgája - 1990 és A birodalom úrnője -1992). Janny gyorsan reflektorfénybe került, és innentől elismert fantasy szerzőként tartják számon.

Ezután fogott bele a Fény és árnyék háborújának megírásába, amely már régóta körvonalazódott benne. Az első könyv, A ködszellem átka 1993-ban jelent meg, amelyet még öt másik követett (Merior hajói - 1994, A vastmarki ütközet - 1995, Száműzött herceg - 1997, Összeesküvés - 1999, Peril`s Gate - 2001), illetve hamarosan kiadásra kerül a hatodik regény, a Stormed Fortress.
A Fény és árnyék háborúja két féltestvér történetét beszélni el; Lysaer s`Ilessid a Fény Ura, Arithon s`Ffalenn az Árnyékmester. Az ifjak száműzöttként kerülnek Athera világára, ahonnan őseik származnak.
Érkezésüket egy prófécia jelzi, amely szerint ők fogják legyőzni az égboltot uraló Ködszellemet. Végül győzelmet aratnak, de súlyos árat kell fizetniük. A Ködszellem megátkozza, és ezzel egymás ellen fordítja a féltestvéreket. Kitör a háború, a harcok kiterjednek az egész földrészre, és lassan minden hatalmi csoportosulás részese lesz a küzdelemnek.
A sorozat kalandokról, politikáról, cselszövésről, szerelemről és mágiáról szól. Az írónő irodalmi stílusa és aprólékosan megalkotott karakterei főleg azok szívébe lopják be magukat, akik a komolyabb olvasmányokat szeretik.

Művei:
1982 Sorcerer`s Legacy
1984 Stormwarden
1987 Daughter of the Empire (A birodalom leánya)
1988 Keeper of the Keys
1988 Shadowfane
1990 Servant of the Empire (A birodalom szolgálója)
1992 The Master of Whitestorm
1992 Mistress of the Empire (A birodalom úrnője)
1993 Curse of the Mistwraith (A ködszellem átka)
1994 Ships of Merior (Merior hajói)
1995 Warhosts of Vastmark (A Vastmarki ütközözet)
1996 That Way Lies Camelot
1997 Fugitive Prince (A száműzött herceg)
1999 Cycle of Fire
1999 Grand Conspiracy (Összeesküvés)
2001 Peril`s Gate
2002 To Ride Hell`s Chasm
2004 Traitor`s Knot
2007 Stormed Fortress

2011 Initiate`s Trial

Összeállította: www.beholder.hu és Galgóczi Tamás