Főkép

Milyen is egy férfi „szakítós” regény? Kicsit szól a szakításról, és nagyobbrészt minden másról. Rob lemezboltot vezet, van barátnője (ez nem állandó), vannak barátai, meg szülei, amolyan „normális” fazon. Kiderül még róla, hogy rendkívül érzékeny, magába forduló ember.

Ha csak ennyit tudnánk, biztosan nem értenénk, miért is szakításról és nem boldog életről szól a regény. Mi derül még ki róla, ami szinte alkalmatlanná teszi, arra hogy tartósan együtt legyen valakivel? Például az, hogy menthetetlenül nem akar felnőni. Persze nem tudatosan, hanem valahogy a természetéből fakadóan. Nagyjából ennyit a csajokról, ott van még a pop meg a satöbbi.

Lemezbolt, jó harmincas tulajdonos, innen már mindenki sejti, hogy a pop élete zenéje. Az érzéseit popdalok hallgatásával éli át. Ha szomorú dalt hallgat, az azért van, mert szomorú, ha szerelmeset, akkor az azért, mert szerelmes. A körülötte levő világ készségesen kiszolgálja, igazán nem nagyon kell erőlködnie, nincs az a kifejezetten küzdelmes élete, de ő azért hevesen gondolkodik a hibáin, meg hogy mit ronthatott el. Ennyit a popról most jönne a satöbbi.

Itt lehetne írni arról, hogy egészen pontosan mik történtek Robbal abban az időben, amikor éppen nem Laurával volt együtt, de elég legyen annyi, hogy talán az a satöbbi. Mi kellhet akkor a boldogsághoz? Pont annyi minden, amennyit Hornby leír, és pont annyi küzdelem árán, amennyit Rob küzd. Sajátos angol humorral megírt könyv, ahol nem fergeteges vicceken, hanem egyes helyzetek teljes abszurdságán nevetünk – általában kínunkban. A könyv olvasása közben sok mindenre rájövünk.

Itt nem kell világmegváltó gondolatokra várni, mert valójában arra jövünk rá, hogy ilyenek igazából nincsenek. Ettől lesz olyan megnyugtató könyv, mert azt mondja, hogy nincsenek nagy, az egész életünket meghatározó döntések vagy hibák, hanem életünk van, aminek velejárója, hogy felelős döntéseket kell hoznunk, még ha ezek olykor rosszak is. Hát ilyen egy férfi „szakítós” regény. Tele van filozofikus eszmefuttatásokkal, sok humorral és végtelen tisztelettel a nők iránt. És persze van benne hepiend is, meg egy csomó jó figura.