Főkép

„Keserű Bierce” alakja sötét árnyékként tűnik föl a századforduló amerikai irodalmának horizontján. Valószínűsíthetően gyermekkorában kialakult embergyűlölete, keserű cinizmusa és határtalan pesszimizmusa tökéletes táptalajt biztosított legkedvesebb témájához, az erőszakos halál valamely elképesztő vagy ritka nemének ábrázolásához. Ő volt az első, aki a horrort, mint irodalmi műfajt pszichológiai megvilágításba helyezte. Műveiben a természettudományos pontossággal kidolgozott helyzetelemzéseket olykor félelmetes, sötét humor hatja át, máskor a gótikus fikció és western hangulat keveredése okoz furcsa hangulatot.

Ambrose Gwinett Bierce 1842. június 24-én született Amerikában, az Ohio állambeli Meigs megye Horse Cave Creek nevű településén, Marcus és Laura Bierce tizedik gyermekeként. 4 éves, amikor a család átköltözik Indiana államba, 15 évesen elkezd dolgozni, 17 évesen egy évet tanul a Kentucky-i Katonai Iskolában, majd két évvel később, 1861. április 19-én az északiak oldalán önkéntesként belép a 9. Indianai Ezred C századába. Különböző csatákban bizonyítja hősiességét, amiért többször előléptetik. Egyszer meg is sebesül, egyszer pedig elfogják a déliek, de megszökik. 1865-ben, a polgárháború végén leszerel.


1866 nyarán csatlakozik Hazen tábornokhoz, és részt vesz egy vadnyugati katonai expedícióban, majd ez év novemberében San Franciscóba megy, ahol először az állam szolgálatába szegődik (a helyi pénzverdében lesz éjjeliőr), majd újságírónak áll.

Első nyomtatásban megjelenő írása, egy költemény 1867. szeptember 21-én lát napvilágot a „Californian”-ban. 1868-tól különböző újságoknak dolgozik. 1870-ben asztmája miatt San Rafaelbe költözik. 1871. januárjában Bret Harte szerkesztésében az „Overland”-ban jelenik meg első novellája, a „The Haunted Valley” (A kísértetek völgye).

1871. december 25-én San Franciscóban feleségül veszi Mary Ellen Dayt.
1872 tavaszán családjával Londonba költözik, ahol különböző újságoknak ír, többek között Dod Griele álnéven a „Fun”-nak és a „Figaro”-nak is. Még ez év nyarán ugyanezen az álnéven megjelenik első kötete, „The Fiend`s Delight” címmel, december 18-án pedig az angliai Bristolban megszületik első gyermekük, Day.
1873-ban „Nuggets and Dust” címmel megjelenik második kötete. Ez év őszén két hónapot Párizsban tölt.
1874. április 29-én megszületik második gyermekük, Leigh.
1875-ben „Cobwebs from an Empty Skull” címmel megjelenik harmadik kötete, és még ugyanebben az évben visszaköltöznek San Franciscoba, ahol október 30-án megszületik a család legifjabb tagja, Helen.

A következő két évben különböző helyeken dolgozik, majd az „Argonaut” című lapnál helyezkedik el. Ez évben (1877) közreműködik a „Dance of Death” kötet megírásában, amit a „The Dance of Life” című cáfolata követ.

 

1881 januárjában a „Wasp” című újság szerkesztője lesz, és itt kezdi el megjelentetni a „The Devil’s Dictionary” című rovatát. 1886-ban otthagyja a lapot, és átmegy az „Examiner”-hez, ahol a lap tulajdonosával, William Randolph Hearst-el hosszú munkakapcsolat veszi kezdetét.
1888-ban elhagyja feleségét és három gyermekét, és Kaliforniába költözik.
1889-ben egy szerelmi háromszögből kifolyólag idősebb fia először lelövi riválisát, majd végez magával.
1891-ben megjelenik a kitalált történeteket tartalmazó kötete, a „Tales of Soldiers and Civilians” (Történetek katonákról és civilekről). A londoni kiadás egy évvel később „In The Midst of Life” (Az élet sűrűjében) címmel lát napvilágot.

1893 decemberében kerül utcára természetfeletti történeteket tartalmazó kötete a „Can Such Things Be?” (Megeshetnek-e ily dolgok?). Következő könyve 1899 januárjában jelenik meg „Fantastic Fables” címmel.
1901. március 31-én, 26 évesen egy átmulatott éjszaka következményeként fellépő tüdőgyulladásban meghal kisebbik fia, Leigh.
1903 októberében „Shapes of Clay” címmel jelenik meg verseskötete.
1904-ben hivatalosan is kimondják a válást.
1905. április 26-án meghal Mary Ellen. Még ez év végén Bierce elkezd írni a „Cosmopolitan Magazine” számára.
1906 októberében könyv formájában is megjelenik a „The Devil`s Dictionary”, ám ekkor még „The Cynic`s Word Book” címen.
1908-ban szakít Hearst-el, és otthagyja a „Cosmopolitan Magazine”-t.
1909 júliusában kiadják a „The Shadow on the Dial and Other Essays” című kötetét, majd ez év októberében kikerül a nyomdából az írásról szóló könyve (Write it Right), majd 1909–1912 között a Neale Kiadó 12 kötetben megjelenteti összegyűjtött műveit.

1913. október 2-án jegyet vált a polgárháború sújtotta Mexicóba. Utolsó biztos információt ez év december 26-án Chihuahua-ban kelt levele tartalmaz róla.Az évek során többször próbálták meg keresni, de semmiféle tárgyi bizonyítékot nem találtak sem arra vonatkozóan, hogy túlélte Ojinaga bevételét, sem arra, hogy ott veszítette életét. Egy biztos, azóta sem hallott róla senki semmi biztosat.

Főbb művei:
1872 The Fiend’s Delight
1873 Nuggets and Dust
1875 Cobwebs from an Empty Skull
1891 Tales of Soldiers and Civilians (Történetek katonákról és civilekről)
1892 In The Midst of Life (a „Tales of Soldiers and Civilians” londoni kiadása)
1892 Black Beetles in Amber (szatirikus költemények)
1893 Can Such Things Be? (Megeshetnek-e ily dolgok?) – (természetfeletti történetek)
1899 Fantastic Fables
1903 Shapes of Clay (versek)
1906 The Devil’s Dictionary (eredetileg „The Cynic’s Word Book” címmel)
1909 The Shadow on the Dial and Other Essays
1909 Write it Right