Főkép

Szeretném felhívni a figyelmeteket egy sokrészes ifjúsági fantasy regénysorozatra, ami szerintem van olyan jó (ha nem jobb), mint a Harry Potter, csak nincs annyira túllihegve. A sorozatnak eddig négy kötete jelent meg, melyek sorrendben a következők:
I . Mágusiskola
II. A torony titka
III. A mágikus szobor
IV. Veszély a kastélyban


A történet első számú főhőse Randal, aki megismerkedésünk pillanatában csupán 12 éves, és mivel lovagnak készül, éppen apródéveit tölti nagybátyja kastélyában. Aztán egy nagy fura idegen érkezik hozzájuk, és a találkozás örökre megváltoztatja a fiú életét. A lovaggá válás helyett ugyanis Randal a Schola Sorceriae-t, vagyis a Mágusiskolát választja, ahol három év alatt számtalan érdekes és kevésbé érdekes (hiába, az iskolák már csak ilyenek) dolgot kell megtanulnia, olykor a saját bőrén.

Például azt, hogy senki nem szegheti meg büntetlenül a misztikus tudomány beavatottjaira vonatkozó első számú szabályt. Még akkor sem, ha az élete vagy éppen az iskola biztonsága kerül veszélybe. Vagy azt, hogy fegyver és mágia használata nélkül is meg lehet oldani bármilyen nehéz helyzetet, ha az embernek helyén van az esze és a szíve. No meg persze vannak barátai, akik a bajban mellette állnak, vagy éppen gondolkodás nélkül feláldozzák érte az életüket.

Sőt, olyan helyzetek is előfordulhatnak, amikor a mágia öncélú használata olyan politikai bonyodalmakba sodorhatja az ember fiát (és lányát), hogy nem győzi kitalálni, ki kicsoda, és ha ő az, akinek gondolják, akkor kinek az oldalán is áll valójában.

Az eddigi négy kötet nagyon kellemes szórakozást nyújtott. Van bennük minden, ami az ember figyelmének lekötéséhez szükséges. Bár, ha jobban belegondolok, sárkánnyal még nem találkoztam. Azon kívül viszont rengeteg olyan ellenféllel, tárggyal és helyzettel, amiket kicsit erősnek érzek egy tizenéves gyereknek. Bár, ha jobban belegondolok…