Főkép

Snoopy kutya eredetileg 1950-ben jelent meg először Amerikában, a Peanuts című képregény sorozatban. Hozzánk évtizedekkel később jutott csak el, akárcsak a filmek, melyekben szerepel. S bár elvileg a Peanuts legfőbb főszereplője a Charlie Brown nevű kissrác, ez a beagle fajtájú eb nála is ismertebb és kedveltebb lett.

 

A Peanuts képregénytörténelmet írt számos szempontból, és 50 éven át tartott. Az egyik első és mindenképp az egyik legsikeresebb képregénycsík (comic strip) volt, melynek folytatásait számtalan napi- és hetilap, magazin közölte. Egyszerű, karikatúraszerű stílus jellemzi, mely mégis képes közvetíteni a különféle szereplők egyéniségét, és végtelenül szeretetreméltó és vicces tud lenni. Messze nem csak gyerekeknek szól, hiszen sajátos humorát, filozófikus gondolatait, kreativitását sokszor a felnőttebb olvasók még inkább tudják értékelni.

 

Magyarul több különféle magazinban, képregényújságban (pl. Garfield) is felbukkant Snoopy, a ’90-es évek első felében az Ab Ovo (Vámos Miklós hajdani kiadója) jelentetett meg három kötetet, míg 2004-ben az azóta megszűnt Varázsládika adott ki két alaposabb gyűjteményt. Úgyhogy épp itt volt már az ideje, hogy Snoopy könyv formában is visszatérjen a könyvesboltok ill. az olvasók polcaira.

 

A Vad Virágok Könyvműhely két kötetettel jelentkezett, a tőlük megszokott magas színvonalon. Az egyik, a Juhúúúúúú! című, képregényfüzet méretű, de kötetnyi vastagságú darab főleg olyan képsorokból szemezget, melyeket „kezdő olvasóknak is szívből ajánlanak”, és elég szélesen merít a megannyi jellegzetes, visszatérő jelenetből. Hiszen Snoopy az évek során számtalan dologba fogott, túl azon, hogy jól ismert, piros tetős kutyaháza tetején szunyókált és elmélkedett az élet kis és nagy kérdéseiről (meg hogy mikor lesz már kész a kutya vacsorája). Láthatjuk a regényíró Snoopyt, meg a cserkészt, a teniszezőt, a bábost és így tovább. Felbukkan Woodstock, a pici sárga madárka, ahogy Charlie Brown és barátai is. És végig ott van a humor, a derű, az, hogy gyerek és felnőtt egyaránt találhat valami szerethetőt, nevetnivalót ezekben a képsorokban.

 

A Snoopy családi szakácskönyv a másik most megjelent kötet. Ebben is bőven van képregénycsík, alkalmazkodva az adott recepthez, melyből összesen 50 található a könyvben. A zöme étel a sorozatban is előkerül, ill. elmondható, hogy mind közkedvelt Amerikában. Sokuk nálunk is ismert, a legtöbbjük egyszerűen elkészíthető, amúgy pedig elég vegyes felhozatal – a levestől a hamburgeren és különféle nyalánkságokon át a salátákig van itt minden, szóval még egészséges étel is, nem csak finom. Biztos vagyok benne, hogy jó móka ezeket családilag, közösen összedobni, de már csak attól jobb kedvre derül az ember, ha átlapozza a könyvet. S persze meg is éhezik.

 

Remélem, sikeres lesz mindkét kiadvány, és a Vad Virágoknak sikerül, ami a korábbi próbálkozóknak nem. Ha nem is a teljes életmű (17 897 képsor…) kiadása, de bízom benne, hogy azért a legjava meg tud majd jelenni náluk. Merthogy, bár Charles M. Schulz 2000-ben elhunyt, a Peanuts és Snoopy népszerűsége töretlen. Hogy csak egy példát mondjak: a NASA bejelentette, hogy Snoopy 2024-ben, az Orion fedélzetén vissza fog térni a Holdra!