Főkép

Ezt a lemezt akkor kaptam az idei WOMEXen, amikor éppen a skandináv standoknál gyűlt össze a nép, hogy északi finomságokat egyen és mindenféle alkoholokat kortyoljon (ez utóbbi kategóriában volt pár nagyon elborult, csak helyiek által favorizált termék). Miközben valamilyen gyógynövényes párlattal barátkoztam, az egyik északi pultnál beszélgetésbe elegyedtem az ott állókkal és izlandi világzene után érdeklődtem. A végén természetesen egy olyan együttes lemezével távoztam, akikről korábban még sosem hallottam.

 

Amikor otthon picit utána olvastam, kiderült, hogy ez már a harmadik lemezük, és minden alkalommal egy másik északi ország népzenéjét dolgozzák fel, illetve át. A három úriember elsősorban instrumentális darabokban gondolkodik, az időnként felbukkanó ének, legalább annyira kilóg ebből a képből, mint amennyire egy tulipán lenne tájidegen a zuzmómező közepén. Nekem tetszik az a komorság, ami Bára Grímsdóttir énekéből árad a „Lilja” című számban, és persze nagyon illik hozzá a minimalista zene. Legalább ennyire izgalmasnak találtam az albumindító „Sólblóm”-t, Jonas Simonson fuvolája miatt, gondolom az ilyen dallamokkal lehet viharos tengert lecsendesíteni. Bára Grímsdóttir még egyszer visszatér, és a „Til vorsins” miatta és a kaotikus hangszeres kíséret miatt lett az egyik legemlékezetesebb pillanat az albumon.

 

Úgy gondolom hogy mi, akik nem ismerjük az eredetiket népdalokat, be kell érjük a produktummal, és nem a valahonnan valahová vezető utat értékeljük, hanem a végállomásnál elénk táruló látványt. Az pedig tetszetős, kivált, ha valaki szereti a kísérletező, népzenére felépített, minimalizmusra hajlamos és egyúttal modern muzsikát. Szerencsére az izlandi popot teljesen mellőzték, cserébe improvizációra és a kísérletezésre helyezték a hangsúlyt. Milyen jó lenne mindezt élőben, autentikus környezetben meghallgatni – biztosan lehengerlő élmény lenne.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Lilja, Sólblóm, Til vorsins

2020-ban megjelent album (All Ice Records)

Weboldal: http://groupa.se/

 

 

A zenekar tagjai:

Terje Isungset – ütőhangszerek, doromb, dob

Mats Eden – hegedű

Jonas Simonson – fúvós hangszerek

 

Közreműködők:

Bára Grímsdóttir – ének (5 és 12)

Skúli Sverrisson – basszusgitár (2, 3, 6, 10, 11)

Hilmar Jensson – elektromos gitár (3, 6, 10, 12)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Sólblóm – Sunflower 03:12
  2. Þórður sér þá Sörli beint 03:34
  3. Gróska lífsins – Verdure of life 03:59
  4. Móðurjörð – Mother Earth 03:30
  5. Lilja 04:05
  6. Harmakvein móður jarðar – Mother Earth ́s lament 03:54
  7. Ljós lífsins – Light of life 03:46
  8. Huggun 01:39
  9. Orustudans – Battle dance 01:50
  10. Eyðimörkin – The Wilderness 04:40
  11. Tortíming – Annihilation 04:09
  12. Til vorsins – To the spring 04:17
  13. Vindgnauð – Wind whistle 02:34
  14. GROUPA - Brunnurinn – The well 04:04