Főkép

Újabb WOMEXes szerzemény, ami csak a mérete okán került a sor végére, lévén nem szimpla promóciós CD-ről beszélünk, hanem egy nyolcvan oldalas könyvről, aminek a lemez csupán melléklete. A szöveg portugál és angol nyelven bemutatja az album létrejöttének körülményeit, majd gazdag képanyaggal illusztrálva következik a tizenhárom szám, kétnyelvű szöveggel, és a résztvevők bemutatásával.

 

A 2019-ben megjelent Alentejo Vol. I: Évora a szememben logikus továbbgondolása a 2017-es Baile Electronico-nak. Abban Vasco Ribeiro Casais, aki egy személyben jegyzi az Omirit, Tiago Pereira korábbi népzenei gyűjtéseit használta fel, alkotta újra. Ezúttal nem régi anyagokat használt fel, hanem a portugál Évora városát kereste fel, hogy ott felvegye azokat a népdalokat, amelyekre ezúttal szüksége volt. A végeredmény szokás szerint remek lett, tessék megtekinteni a cikk végi videót, amiből kiderül, miként rakta össze darabokból a számokat.

 

A legmonumentálisabb egyértelműen a „Erva Cidreira” lett, amiben Vasco Ribeiro Casais mellett két kórus (Cantadeiras de S. Miguel de Machede és Cantares de Évora), dobok (Lúzia da Silva) és kolompok (Nuno Rosso) vesznek részt. Ez kellő hangerőn hallgatva lehengerlő élményt ad. Sajnos youtube klipet nem találtam hozzá, csak FB videót, amit itt lehet megnézni: https://www.facebook.com/omirisound/videos/468138030823421

 

A másik kedvencem az Afonso Branco énekével megtámogatott „Os Guardas Bateram”, ahol szintén nem spóroltak a közreműködőkkel. Kórus, dob (Cantadeiras de S. Miguel de Machede), még több portugál dob (Gigabombos do Imaginário) és viola campaniça (Anónio Bexinga. Mindez kiegészítve dudával, amin Vasco Ribeiro Casais játszik. Gyakorlatilag nem tudtam volna megmondani egyik esetben sem, hogy hagyományos népdalt hallok, annyira modern lett a hangzás, és valahogy sikerült újraalkotni, sokkal dinamikusabbá tenni. Ez az állítás egyébként az egész lemezre érvényes, és csak sajnálni tudom, hogy nem lehettem ott a pár évvel ezelőtti WOMEXen, ahol élőben is megtekinthettem volna a koncertjét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Fui À Lenha, Erva Cidreira, Os Guardas Bateram

2019-ben megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://omiri.eu/

 

 

A zenekar tagjai:

Vasco Ribeiro Casais (OMIRI) – buzuki, braguesas, cavaquinhos, elektronika,

 

Közreműködők:

Afonso Branco (Viana do Alentejo) - Vocals

Joana Rebola (S. Miguel de Machede) - Bass drum

Vitor Santana (Évora) - Banjolim

Francisco Cardoso (Chocalhos Pardalinho, Alcáçovas) - Cowbell

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Fui À Lenha = I Went To Get Firewood
  2. Tacho = Pot
  3. Penteei O Meu Cabelo = I Combed My Hair
  4. Joana Cantadeira = Joana Singstress
  5. Erva Cidreira = Lemon Balm
  6. Os Guardas Bateram = The Guards Knocked
  7. Aurora Tem Um Menino = Aurora Has A Little Boy
  8. Chula À Alentejana = Alentejo-Style Chula
  9. Foste Foste Que Eu Bem Sei Que Foste = You Went, I Know Well That You Went
  10. Noite Fria = Cold Night
  11. Põe O Tear A Cantar = Get The Loom To Sing
  12. Velho Monte Alentejano = Old Alentejo Monte
  13. Os Robertos