Főkép

Erről az együttesről már írtam évekkel ezelőtt, amikor megjelent az első lemezük (Saadia Jefferson). Az is fura muzsika volt, és a jelek szerint nem változtattak sokat, mert ez sem tekinthető hétköznapinak. Még mindig erősen támaszkodnak a népzenére, ezúttal Jemenből merítenek sokat, ami abból a szempontból érhető, hogy Eyal El Wahab, a társulat motorja ide vezeti vissza gyökereit. A másik meghatározó elképzelés a modernizáció volt, igyekeztek elektronikus hangszerekkel, fúvósokkal naprakésszé tenni a zenét, azonban közben mégis a minimalizmus, a visszafejtés, a leépítés jutott eszembe legtöbbször hallgatás közben.

 

Egy biztos, ez nem egy könnyen befogadható album, amire közben simán ráaggatható a zsigeri, és az alaposan átgondolt jelző. Időnként úgy éreztem semmi sem történik a zenében, ugyanazt a pár hangot ismételgetjük némi variálással, máskor meg túl sok apró részlet fogadott, amiket nem könnyű feladat egyszerre befogadni (Leilat Al Henna). Ez egyébként az album talán legbefogadhatóbb, fogyaszthatóbb dala is egyben, szóval kettőségből nincs hiány. Az egyik kedvencem a klipes „Djaja”, a maga gyermeki egyszerűségével, női kórusával, ismétlődő, előre hömpölygő dallamrészleteivel. De legalább ilyen izgalmas a zongorával induló „La Sama”, rezes betéteivel, gitárjával és a kaotikus ritmusszekcióval. Mindenképpen említést érdemel az „El Khat”, mivel ebben olyan gitárszóló hallható, amit nyugodtan feltehetnének bármelyik rocklemezre, miközben az ütősök állandóan ugyanazt ismétlik, míg a kórus hozza az arab dallamot – ebben kultúrák és földrészek keverednek egymással.

 

Mégis, minden nehézség ellenére van valami vonzó, magával ragadó az Albat Alawi Op.99 című albumban. Talán az intenzitás, a zenélés megszokottól eltérő megélése, vagy maguk a kompozíciók – nem tudom eldönteni, csak a tényt veszem tudomásul, és állítom: senki nem fog közönyösen elmenni a tucatnyi szerzemény mellett. Éppen ezért ideális választás, ha ki akarunk mozdulni a komfortzónánkból, és valami egzotikusra, újszerűre vágyunk.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Leilat Al Henna, Djaja, La Sama

2022-ben megjelent album (Glitterbeat)

Weboldal: https://www.facebook.com/elkhatmusic

 

 

A zenekar tagjai:

Eyal El Wahab – Pancello, Kearat, ének

Iby Iban Wakir – trombita, orgona

Chitayat Idog – dob, darbuka

Gilad Alaween – elektromos gitár

Matan Just be

Lotan Yaish

Kobi Asor

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Maafan 04:46
  2. Djaja 03:30
  3. La Sama 04:00
  4. Muftaha 01:40
  5. Ala Al Ma 04:09
  6. Alba 01:34
  7. El Khat 04:50
  8. Naksah al Ras .1 01:33
  9. Naksah al Ras .2 02:16
  10. Leilat Al Henna 05:58
  11. Said Min A'Sawad 03:58
  12. Albat Alawi Op.99 01:23