Főkép

Lutfi Amang Balázs új minialbuma, ahogy a címéből sejthető, 7 dalt tartalmaz. Balance Trans I.-II. című, múlt évi dupla albuma rendkívül színes és változatos volt, ez az új anyag ahhoz képest kevésbé szerteágazó. Zeneileg, elsőre legalábbis így tűnik, főleg elektronikus alapokra építkező, a szövegek-énekdallamok fontosságát kiemelő anyag. Aztán persze az alapos végighallgatások során kiderül, hogy Amang és a zenét szerző Gallai Joker Bence most is számos apró finomságot rejtettek a dalokba.

 

De tény, hogy összességében ez egy kissé talán befeléfordulóbb, hol meditatívabb, hol – nem tudok jobb szót – intimebb hangulatot árasztó dalcsokor. Amang tisztán, szépen énekel, a frazírozásokat, díszítéseket inkább a háttérvokálokba sorolva, cserébe a szövegek néhol nehezen megfejthetők. Vagy talán jobb így fogalmazni: az Amangra oly jellemző szójátékok szabad asszociációk mentén jönnek, így pl. Che Guevara sem kimondottan a kommunista eszmék miatt kerül szóba. S itt vannak a szintén szinte megszokott utalások más dalokra, a Hűségfess (Mirror glZ)-ben egy Bikini szám pár sora kerül más kontextusba, a Soul Vibes-ban egy csoda Eleven Hold/Zselenszky gondolat, és biztosan van még megannyi más is elrejtve az anyagon.

 

Mi több, ahogy a borító is sejteti, végigvonul a dalokon valamiféle utazós-repülős téma is, jobbára metaforikusan, még az itt-ott felbukkanó reptéri hangminták is mintha idézőjelbe lennének téve – s persze, hogy egyúttal belső utazás ez. De közben, még a triphopba hajló, vagy szomorkás-melankolikus pillanataiban is: szórakoztató zene. A Vertigo Mantra refrénje simán elférne egy Kowalsky meg a Vega lemezen, ahogy a Mona Mosolya is lehetne sláger. Az Árnyékom a falakon viszont éjjeli zene, ám a Bangkok Hotelballada még annál is szebb.

 

Elvont-elvarázsolt anyag ez, egzotikusan fűszeres és ismerős, nemzetközi és teljesen egyéni és bensőséges egyszerre.

 

 

 

A lemezen elhangzó dalok:

Enterieur (Intro)

Kashmir Tranzit

Vertigo Mantra

Árnyékom A Falakon (feat JOKER)

Hűségfess (Mirror glZ)

Bangkok Hotelballada

Mona Mosolya

Soul Vibes

Darshani Vian (Outro)

 

Szöveg/ének, vokál & üzenet: dr. Lutfi Amang Balázs

Zene/hangszerelés, cover: Gallai 'Joker' Bence

Mix/master: Árvai 'Pez' Richárd (P20 Records)