Főkép

Még egy pre-covid előtti felvétel, mid-covid (?) megjelenés, és hogy ez egyáltalán miért fontos? Talán azért, hogy még véletlenül se tévesszen meg minket az album címe, nem a szomorú aktualitásokról vagy egyéb hírekről szól. Vagy talán mégis? Andrew Cyrille, az albumnak címet adó kompozíciója egy olyan szabad improvizáció, amelynek a kiszámíthatatlansága könnyeden társítható a jövő megjósolhatatlanságával, ami persze a darabhoz hasonlóan mégsem teljesen nyitott. De mindkettő rendkívül izgalmas: ahogyan bármely pillanatban lehetőségünk van arra, hogy bármely égtáj felé induljunk el, úgy Cyrille szavakban jelöli ki ezeket követően az ötödiket: „North, East, West and South. The News.” Ha a külső irányok zártak, a hírek befelé kell, hogy vezessenek, azon megújítandó vagy ismét előhívandó értékek felé, amelyeket magunkban hordozunk; vagy esetleg éppen ideje, hogy megteremtsük őket.

 

David Virelles zongorista pedig már önmagában is remek hír: úgy illeszkedik a kvartettbe, mintha mindig együtt játszottak volna. Az akusztikus zongora és a szintetizátor szinte észrevehetetlen, kompozíción belül is váltakozó hangszerelése („Leaving East of Java”) organikus egésszé formálja négyüket, hogy a visszafogottabb hangvételű témákon belül apró feszültségeket keltsen („Incienso”). Virelles szóló albumot is adott már ki az ECM-nél és több vendégjátékot is jegyez Chris Potter albumain, egy olyan zongorista, aki a többiek erényeinek felnagyításában mindig partner. Bill Frisell picit másként szól a zongora akkordjainak tükrében, miközben természetesen a korong elejétől összetéveszthetetlenül cseng a gitárja. Ben Street nagybőgőn pedig kiválóan pulzál ebben a nagyon minimalista hangképben, ahol Cyrille sokszor úgy teremt meg hatalmas, egymásba omló tereket, hogy csak jelzésértékűen érinti meg a hangszereit.

 

Nincsenek őrült tempók (Cyrille 82, Frisell 70), de az album mégsem egy öreges jutalomjáték, hanem egy intenzív, benső figyelemből fakadó műtárgy, amelyet az album borítója tárgyiasít. Ez az alkotás nem úgy tárul fel, mint ahogyan egy meditatív zenét elképzelnénk, hanem pont annyira váratlanul zavarba ejtően, mint amennyire időnként meglepődünk magunkon, hogy mennyire nehéznek találjuk már ebben a hírekkel teli világban, hogy csak befele figyeljünk. Ezért ez a mű voltaképpen egy korkép metafora, ahogyan a „Dance of the Nuances” Cyrille és Virelles duója is hallatja: csak az erős figyelem és koncentráció segítségével halljuk meg igazán a hangok harmóniáját, máskülönben elveszünk a zajban.

 

Előadók:

 

Andrew Cyrille,  dobok
Bill Frisell,  gitár
David Virelles,  zongora, szintetizátor
Ben Street,  nagybőgő

 

Elhangzó szerzemények:

  1. Mountain (Bill Frisell)
  2. Leaving East of Java (Adegoke Steve Colson)
  3. Go Happy Lucky (Bill Frisell)
  4. The News (Andrew Cyrille)
  5. Incienso (David Virelles)
  6. Baby (Bill Frisell)
  7. Dance of theNuances (Andrew Cyrille/Davis Virelles)
  8. With You in Mind (Andrew Cyrille)