Főkép

Amíg a héten korábban bemutatott Monoswezi vélhetően nem tudatosan jutott el a klubhangulathoz, addig a Toulouse városában alapított Mama Godillot trió kifejezetten erre specializálta magát, ha létezne a világzenében tribute zenekart, akkor ők biztosan ide tartoznának, ha…

 

Ha nem csinálnának jóval többet, mint korábbi slágerek szimpla előadását. Célkitűzésük nem kevesebb, mint „Musiques du tour du monde” – avagy Zene a világ minden tájáról! Ez úgy valósítják meg a gyakorlatban, hogy a világ nagyon sok tájáról összegyűjtött számokból állítják össze a repertoárjukat. Mivel Valeria Vitrano énekesnő olasz, érthető módon hazája zenéjét szeretné megismertetni az elsősorban francia közönséggel, így került az EP elejére Carmen Consoli egy dala. Ezt értelemszerűen némileg átdolgozták, akárcsak következő számot – ami egy 2010-es Danyel Waro szerzemény –, ebben már tetten érhető, miként nyúlnak hozzá a kiindulási alaphoz. Ehhez persze javallott elsőként az eredetiket meghallgatni (ez például csak 6:40 hosszú), ami szintén minimalista hangszerelésű, és az éneken kívül főként a gitáron van a hangsúly.

 

A klubhangulatot erősíti, hogy zenéjükben egyaránt megtalálható az érzelem és az energia, attól függően, éppen melyik feldolgozást játsszák. Ehhez a jelek szerint nekik a trió felállás vált be, amelyben mindenkinek bele kell tennie a részét, és persze az is előny, hogy csak olyan dalokat választanak, amelyeket szeretnek, ami kivált belőlük valamit. Szerintem a görög „Haralambis” átdolgozásakor távolodtak el legmesszebbre az eredetitől. Instrumentális részek, lebegő hangulatok tarkítják, főként Didier Delluc ritmusai kalandoznak messzire, bár Benoit Alves gitárja sem egy az egyben hozza a dallamot.

 

Arra nem sok esélyt látok, hogy a közeljövőben felkerülnek a WMCE vagy a TWMC havi listájára, viszont mindenképpen tiszteletreméltó amit csinálnak. Gyakorlatilag mindegyik kiválasztott szám más stílusú játékot igényel, és ugyan egyetlen alkalommal sem gondolom úgy, hogy ezek a feldolgozások sokkal jobbak lennének az eredetiknél, azért egyáltalán nincs okuk a szégyenkezésre, mert hozzák a hangulatot. Élőben meg biztosan elvarázsolják a közönséget.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Rose Marie, Alin

2020-ban megjelent album (szerzői)

Weboldal: https://mamagodillot.wixsite.com/mamagodillot

 

 

A zenekar tagjai:

Valeria Vitrano – ének, ütőhangszerek

Didier Delluc – ütőhangszerek, vokál

Benoit Alves – gitár, ütőhangszerek, vokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. ’A Finestra (Carmen Consoli - Szicíla)
  2. Alin (Danyel Waro - Réunion)
  3. Hasna ya Leila (tradicionális berber - Marokkó)
  4. Haralambis (tradicionális - Görögország)
  5. Rose Marie (tradicionális - Haiti)