Főkép

22 darab szilvás gombóc az a mennyiség, amire már én is azt mondom, látható, értékelhető, ennyiért már van értelme tágítani a derékszíjon és komolyan rákészülni. Mindez sokkal hatványozottabban igaz, ha évekről van szó, jelen esetben egy zenekar létezésének idejét határozhatjuk meg ezzel az értékkel. Az együttest 1999-ben alapította Prešov (magyarul Eperjes) városában Slavomír Gibarti és Jaroslava Sisáková (ő időközben kilépett), és a kezdetektől fogva folk-rock muzsikát játszanak.

 

Idén jelent meg az ötödik stúdiólemezük, ami utalva az évfordulóra, a 22 címet viseli. Ugyan szerintem ez csak félig tekinthető stúdióalbumnak, sokkal inkább egy válogatásnak, mivel csak egy új szerzemény van a tizenhárom dal között. Viszont figyelembe véve az évek során bekövetkezett tagcseréket, kettő kivételével mindent dalt újra felvettek. Ez egyáltalán nem számít unikumnak a zeneiparban, gondolok itt például az Iced Earth Days of Purgatory című válogatására, amit gyakorlatilag újraénekelt a friss énekes, Matthew Barlow.

 

Ugyan az eredeti felvételeket nem ismerem, az viszont hallom, hogy mennyire tisztán, mennyire modernül szólnak a 22 számai, tényleg nagyon jó munkát végeztek a stúdióban. Csupán a „Štefan” és a „Slovensko moje, otčina moja” maradt változatlan, ami érthető, hiszen ez utóbbi egy 2020-as filmhez készült, a másik pedig az utolsó sorlemez szerintem legjobb dala.

 

Az időutazás rögtön egy epikus darabbal indul (Slovensko moje, otčina moja), amiből nemcsak az derül ki, mennyire jók a dalszerzésben, hanem az is jól hallható, hogy vokálisan nagyon erősek a Hrdza tagjai. Gyakorlatilag mindegy, hogy szóló vagy kórus, az ének magasan szárnyal a fejünk felett, miközben az erő sem hiányzik belőle. Engem főként Susanna Jara és Lucia Gibarti hangja ragadott magával – hozzájuk hasonló énekesnőkből kérek még sokat. A rockos oldalukat a következő „Pod božími oknami” mutatja meg, tetszetős gitárszóló, meghatározó ritmusszekció (dob, basszusgitár) formájában. Követve a sormintát, harmadikként megmutatják, mennyire meghatározó a népzene számukra (Taká sa mi páči), a hangszereken kívül (cimbalom, hegedű) az ilyen dallamok felhasználása, átdolgozása is szerves részét képezi zenéjüknek.

 

Gyakorlatilag ezzel elmondtam minden fontos tudnivalót róluk és erről a korongról, szóval ettől kezdve nincs más dolguk, mint élvezni az áradó muzsikát. Valamint felfedezni, mennyit változtak az évek során, hogyan formálódott a Muzička című bemutatkozó albumuk óta a Hrdza zenéje, és jelenleg milyen tehetséges zenészek alkotják az együttest. Cseppet sem meglepő módon nagyon sok az emlékezetes dal, kezdve a már említett epikus „Slovensko moje, otčina moja”-val, de kötelező darab a hihetetlenül energikus „Štefan”, és az orosz(?) elemeket felhasználó „Dumy”.

 

Befejezésként már csak a szokásos kívánságomat írom le: szeretném őket is élőben látni, ha lehet egy éven belül, de legkésőbb a 25. születésnapjukon.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Štefan, Rozmarín, Veru mi je dobre

2021-ben megjelent album (Hrdza)

Weboldal: https://www.hrdza.sk

 

 

A zenekar tagjai:

Slavomír Gibarti – leader, vocal, guitars, overtone flute

Susanna Jara – vocal, violin

Lucia Gibarti – vocal

Dominik Maniak – fiddle, vocal

Ľubo Šamo – fiddle, vocal

Matej Palidrab – accordion, vocal

Pavol Boleš – bass guitar, vocal

Marek Szarvaš – drums, percussion

Mykhaylo Zakhariya – cimbalom

 

 

Közreműködők:

Štefan Štec – spev (3, 7)

Mykhaylo Zakhariya – cimbal (1-4, 7, 8, 10, 12)

Filip Činčala – kontrabas (1, 4, 9, 11)

Ľuboš Dvorščák – bicie (7, 12), tamburína (11, 12)

Gabriel Silvay – fujara (7), šesťdierková píšťalka (7)

František Jano – husle (8)

Marek Pastirik – kaval (6), gajdy (6)

Milan Rendoš – šesťdierková píšťalka (2)

Pavol Balčák – vokál (1)

Pavol Kovaľ – vokál (1)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Slovensko moje, otčina moja | Slovakia of Mine, Fatherland of Mine 3:16
  2. Pod božími oknami | Under God’s Windows 3:39
  3. Taká sa mi páči | The Kind I Like 3:15
  4. Mám ja orech (feat. Štefan Štec) | I Have a Walnut Tree 3:39
  5. Štefan | Stephen 2:58
  6. Rozmarín | Rosemary 3:24
  7. Ponižej Keľemeša (feat. Štefan Štec) | Below Keľemeś 3:54
  8. Jedno leto | One Summer 4:03
  9. Dumy | Thoughts 3:49
  10. Chvastúňska | The Braggart’s Song 3:22
  11. Chodia kone | Horses are Walking 3:15
  12. Stískaj, bozkaj, miluj ma | Hold Me, Kiss Me, Love Me 3:56
  13. Veru mi je dobre | I’m Truly All Right 3:49