Főkép

Azért vannak a slágerlisták, hogy segítsenek az egyszeri hallgatónak eligazodni a havonta megjelenő nagyszámú újdonság között. Van, amelyik az eladott példányszám (és manapság már a streaming adatok) alapján rangsorol, mások a rádióállomások adatai alapján rangsorolnak, és vannak olyanok, ahol pusztán a szavazásra felkértek személyes preferenciája, tapasztalata számít az értékelésnél.

 

Ez utóbbi csoportba tartozik az immáron 30 éve létező, egészen pontosan 1991. májusában alapított WMCE, hivatalos nevén World Music Charts Europe. A zsűri tagjai legális rádióállomásokon vezetnek világzenei műsorokat, és ők szavaznak minden hónapban az lemezekre (ez havi 100 lemezt biztosan jelent), és az összesített pontszámok alapján készül el a havi lista. Egyáltalán nem érzem túlzásnak, hogy mára megkerülhetetlen intézménnyé nőtte ki magát a WMCE, egyszerűen nem lehet kikerülni azt, hogy kik kerülnek fel erre a világzenei húszas listára. Azokat a lemezeket pedig mindenképpen érdemes meghallgatni, amelyek több hónapig az élmezőnyben végeznek.

 

Nem tagadom, számomra kötelező program, hogy minden hónapban legalább egy ízben meghallgassam az aktuális lista szereplőit, és bizony gyakran választok innen ajánlásra érdemes előadót. Ez a most megjelent, dupla lemezes kiadvány az elmúlt egy évből válogat, és külön öröm számomra, hogy bőven találtam ismerőst a legjobbak között.

 

 

Ez egyben megnyugtató is, mivel ezek szerint annyira nem tér el az ízlésünk, sok a közös pont. Persze az nem képezheti vita tárgyát, hogy mennyire remek albummal jött ki a Trio Tekke, Damir Imamovic, Maria Mazzotta, Aziza Brahim, Lakou Mizik, La Banda Morisca – és akkor még csak az első korongról említettem pár általam kedvelt muzsikust. Nem mintha a második CD-n kevesebb lenne a kiváló csoport, hiszen a Trad.Attack!, a Besh o droM vagy a Tamikrest neve idehaza sem cseng ismeretlenül.

 

Szeretem Amira Medunjanin hangját, és úgy tűnik ahogy múlnak az éveim, úgy kedvelem egyre jobban sevdalinkát. sevdalinkát. Nagyon tetszik Rasm Almashan slágere, ami persze a klippel együtt ad tökéletes élményt. Ugyanez érvényes a Lakou Mizik videójára, amiben a színes utcai forgatag vonzza a tekintetet, miközben a fülemet a jól ismert nóta megbolondított feldolgozása kényezteti. A kedvenc torokéneklős stílusom sem hiányzik, hiszen az Auli & Batzorig Vaanching együttműködése egy kifejezetten dinamikus kompozíciót eredményezett – klip a cikk végén. Az pedig külön öröm számomra, hogy magyar együttes is szerepel az elmúlt egy év legjobbjai között.

 

 

Nyugodt szívvel állítom, hogy aki még csak most ismerkedik a világzene sokszínű világával, annak tökéletes választás ez a dupla lemezes kiadvány. Fontos előadók, megismerésre érdemes stílusok, és nem utolsó sorban remek dalok hallhatóak a Great Tunes from the World Music Charts Europe gyűjteményen. Azért egy figyelmeztetés nem árt a végére – ez a lemez függőséget okozhat, mert a hallgató megszereti a jó zenéket, és később már nem éri be kevesebbel.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: mind

2021-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: www.cpl-music.de

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1

  1. Lina_Raül Refree: Cuidei que tinha morrido
  2. Trio Tekke: Tempest of the Dawn
  3. Rasm Almashan: Yemenia
  4. Vedan Kolod: Thoughts
  5. Emmi Kujanpää: Nani
  6. Tautumeitas: Aiz azara
  7. Damir Imamovic: Obosanske gore snjezne
  8. Mahsa Vahdat: Farewell
  9. Amira Medunjanin: Sta ce mi zivot
  10. Nelia Safaie: I'm another Nakisa
  11. Maria Mazzotta: Amoreamaro
  12. Aziza Brahim: Sahari
  13. Lakou Mizik: Iko Kreyòl
  14. La Banda Morisca: Tres Morillas

 

CD2

  1. Trad.Attack!: Kus mu süda on?
  2. Auli & Batzorig Vaanching: Hunnu Guren
  3. Maria Kalaniemi & Eero Grundström: Lohtulaulu, Song of Solace
  4. Tuulikki Bartosik: In Luce Amor
  5. Helene Blum & Harald Haugaard Trio: Så mange forskellige hænder
  6. Clarinet Factory: Než zavoláš
  7. The Garifuna Collective: Wiya Waist
  8. Nakany Kante: Faden Sawo
  9. Carmen Souza: Soul Searching
  10. Xabier Díaz & Adufeiras de Salitre: Amiga siempre
  11. Besh o droM: Jamange
  12. Tamikrest: Amzagh
  13. Merema: Moksha Girl Was Walking
  14. Spilar: Klacht
  15. Tigana Santana: Flor Destinada (Effleurer le destin)
  16. Shara: Meureme