Főkép

Párszor már említettem, mennyire fontos a finnek számára Karélia, jelentőségét Erdélyhez tudom hasonlítani. Egy biztos, a kortárs finn zenére nagy hatással van, nagyon sokan előszeretettel merítenek a terület gazdag népzenéjéből (lásd például Anne-Mari Kivimäki munkássága). Részben ez történik a finn Celenka trió idén nyáron megjelent második lemezén, amelyen saját szerzemények mellett a múlt században errefelé gyűjtött népdalok átdolgozott verziói hallhatóak.

 

Úgy érzem, Emmi Kujanpää időnként nem csinál mást, csak elénekli azokat a dalokat, amit szülei, nagyszülei énekeltek annak idején. A világzenévé váláshoz szükséges pluszt pedig két társa biztosítja, elvégre abban teljesen biztos vagyok, hogy trombitaszólók eredetileg nem képezték az előadás szerves részét. A saját szerzemények jól illeszkednek a régi gyűjtésekhez, és bizonyítják a három muzsikus nyitottságát, érdeklődését. A balkáni dallamok, hangulatok felbukkanásán nem csodálkoztam („Tikan kolo” és „Batrineasca & Lelo”), mert ezekkel már találkoztam az énekesnő Nani című szólóalbumán, szóval tisztában voltam ez irányú orientációjával. Cseppet sem meglelő módon a közreműködők között szerepelt Grundström és Niemelä, vagyis a folyamatos munkakapcsolat nem szűnt meg köztük, a 2015-ös első Celenka-korong megjelenése után.

 

A végeredmény egy sokszínű, négynyelvű lemez, amely sikerrel idézi meg a régi Karélia multikulti világát. Emmi Kujanpää szokás szerint nagyon szépen énekel, de az igazi csúcspontot számomra az jelentette, amikor Eero Grundström és Jarkko Niemelä is csatlakozik hozzá (Brihat hebot). Ilyenkor sajnálom, hogy nem létezik még az időutazás, mert szívesen meghallgatnám ezeket a dalokat, mondjuk, száz-százötven évvel korábban, az eredeti környezetükben. Bár inkább mégsem, félek, csalódást okoznának a Villoi Varsa szépen hangszerelt verziói után. Érdekességként említem, hogy a trombitáról gyakran eszembe jutott az osztrák Federspiel együttes, emlékeim szerint ők is ennyire fülbarát stílusban játszanak.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Vanusha, Tikan kolo, Villoi varsa

2021-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: https://www.celenka.net/

 

 

A zenekar tagjai:

Eero Grundström ­– harmónium, ének, szájharmonika

Emmi Kujanpää – ének, kantele

Jarkko Niemelä – trombita, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Vanusha
  2. Brihat hebot
  3. Ljotal golub
  4. Tikan kolo
  5. Villoi varsa
  6. Sina sad & Neditse le, Nedo
  7. Juopukat
  8. Nevanjoen neito
  9. Tyovaenlaulu
  10. Batrineasca & Lelo
  11. Veden rannalla