Főkép

Jill Mansell könyveit csak nemrég fedeztem fel magamnak. Habár az írónő első regényei magyarul már sok évvel ezelőtt jelentek meg, én eddig még csak az Ebből szerelem lesz – Készen állsz a váratlanra? és az Ezen múlik minden? című műveit olvastam. Mivel mindkettő remek kikapcsolódást, szórakozást nyújtott számomra, már kifejezetten keresem a könyvtárban a korábban megjelent regényeit, ugyanis szívesen illesztek be az olvasmányaim sorába egy-egy „nehezebb” mű után könnyedebb, kedves és szórakoztató könyvet. Most a magyarul 2013-ban megjelent Szerepcsere került sorra.

 

A főszereplők ezúttal Molly és Dexter. Dexter egy igen jóképű fiatalember, aki Londonban él egy modern lakásban, sikeres pénzügyi szakértő. Eszében sincs komoly kapcsolatra törekedni, elégedett azzal, hogy szebbnél szebb nők váltják egymást az ágyában. Amikor a nővére hirtelen meghal, a néhány hónapos kislánya Dexternél köt ki. Delphi szeretni való kisbabaként mindenkit, így az addig kicsapongó életet élő nagybátyját is elvarázsolja. Dexter úgy érzi, a kisbabával a nyüzsgő nagyváros helyett valami élhetőbb, zöldebb, nyugalmasabb otthonra van szüksége, így végül elhagyja Londont. Új szomszédja pedig nem más, mint Molly, a fiatal és csinos grafikusnő, akinek azonban eddig nem sok sikere volt a párkapcsolatok terén. Molly rengeteget segít Dexternek... amikor azonban a vonzó férfi közeledni próbál felé, ellentmondást nem tűrően utasítja vissza.

 

A szerző kendőzetlenül tárja elénk a nehézségeket is, melyek a kisbaba gondozása, nevelése során adódnak az ifjú „pótapuka” hétköznapjaiban. Vajon Dexter megbirkózik a hirtelen nyakába zúduló felelősségteljes feladattal? Megváltoztathat egy kisbaba egy laza, elköteleződésektől mentesen élő, zabolátlan pasit? Molly képes-e túllépni az előítéletein, meg tud-e bízni egy férfiban a korábbi rossz tapasztalatai után? Milyen élete lesz Delphinek az édesanyja elvesztését követően, kire számíthat a tragédia utáni napokban, és kire támaszkodhat a későbbiekben?

 

A lendületes, érdekes és szórakoztató történet sorai közé finoman illesztette Jill Mansell a nagyon is komoly, szomorú, megrázó témákat is. Szó esik halálról, gyászról, drogról, megcsalásról, úgynevezett „kettős életet élő” egyénről, örökbefogadásról, nem tervezett terhességről és nagyon is óhajtott gyermekről, félreértésekről, haragról, megbocsátásról, pletykákról, újrakezdésről és sok egyébről.

 

Ahogyan azt már tapasztaltam az általam eddig olvasott Jill Mansell-regényeknél, ugyanúgy a Szerepcsere esetében is nagyon hangsúlyos szereplői a történetnek a mellékszereplők. Tulajdonképpen szinte azt éreztem, hogy egy-egy mellékszereplő élete kicsit bővebben kifejtve akár önálló regényként is megállná a helyét. Szerethető, szimpatikus karakterek sokaságát vonultatja fel Jill Mansell ebben a művében is – nem állítja be tökéletesnek őket, mégis a legtöbbjük kedvelhető a kisebb-nagyobb hibái ellenére is. Emberiek, valóságosak, néha esetlenek, hibákat követnek el, megsértődnek és megbántanak, bocsánatot kérnek és megbocsátanak.

 

Szívet melengető az is, hogy a szerző műveiben szinte mindig, mindenkinek adatik második esély, és jó néhányan tudnak is élni a lehetőséggel. Ez ugyebár a való életben nem mindig van így, talán ezért is jó legalább könyvben sok-sok ilyet olvasni. Szórakoztató, könnyed, fordulatokban bővelkedő, de mégsem szirupos regény, talán ezért is tudom ajánlani mindenkinek az olvasását, aki kellemes kikapcsolódást nyújtó olvasmányra vágyik. Én mindenesetre szívesen veszek kézbe Jill Mansell regényei közül továbbiakat is a jövőben.