Főkép

Nekem tetszik az a megszállottság, illetve elhivatottság, ahogyan a három kiadót igazgató Christian Pliefke apránként kitágítja vevőinek érdeklődési körét, így jutottunk el apró lépésekkel a skandináv fjordoktól az orosz mezőkig, baltikumi ismerkedéssel kiegészítve. Annyi előnyöm van, illetve abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy pár lemezt, illetve együttest már ismerek Oroszországból, de a hatalmas terület miatt bőven van mit bepótolnom.

 

Ezúttal egy házaspár alkotta duó első lemeze került a lejátszómba, és bűvölt el sokszínűségével. Muzsikájuk alapja nyilvánvalóan a szláv népzene, különösen annak vokális hagyományai. Ezt egészítik ki gitárral (akusztikus és elektronikus egyaránt előfordul), elektronikával – a végeredmény pedig egy erőteljesen megszólaló, énekcentrikus modern világzene, rockos (Gore moyo, gore) felfogásban. Pár ízben az Otava Yo jutott az eszembe hallgatás közben (Tyotushka Ul'yana), csak a  Staritsa tagjai komolyan veszik, amit csinálnak, szó sincs humorról, viccelődésről.

 

Nagyon tetszik, amit a többszólamú énekkel művelnek, alaposan kihasználják az ebben rejlő lehetőségeket („Khodil Gospod'” és „Kak u nashej u Dunyashi”), és közben megőrzik azt az energiát, vitalitást, ami gyakorlatilag minden számukat jellemzi. Az elektronika használata jól megfigyelhető a „Razlivishche” című számban, és egyúttal jelzés, hogy a duó nem egyetlen stílussal ötvözi a népzenét, hanem bátran kísérleteznek. Ezt szerintem nyugodtan tekinthetjük a hagyományos népzene megújítására tett próbálkozásnak, ami kifejezetten jól sikerült, és ugyan nem tudom, odahaza milyen sikereket érnek el, de a zenéjük alkalmas lehet a fiatalok megszólítására.

 

A nyugisabb szerzemények, mint például a „Perepnu ya rechushku” lehetőséget adnak a hallgatónak annak megfigyelésére, miként hangszerelték újra ezeket az eredetileg a cappella módon előadott népdalokat. Bár biztosat nem tudok, de úgy érzem, elsőként a ritmust, a dobokat találták ki az énekhez, és csak utána jött az összes többi hangszer.

 

A végeredmény egy mindenféle szempontból eredeti és izgalmas kortárs népzene lett, ami modernsége és a kompozíciós megoldásai miatt került be a világzene kategóriába. Remélem, egyszer lesz szerencsém élőben is megnézni őket, mert kíváncsi vagyok arra, miként szólnak élőben, hogyan oldják meg a különféle hangszerek használatát, és persze beleborzongani a kellő hangerőn megszólaló énekszóba.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kak u nashej u Dunyashi, Razbeschastnyj kazachok, Khodil Gospod'

2021-ben megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/groups/staritsa.project

 

 

A zenekar tagjai:

Natalia Soldatkina – ének

Oleg Soldatkin – gitár, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Razbeschastnyj kazachok 03:00
  2. Kak u nashej u Dunyashi 03:33
  3. Razlivishche 03:40
  4. Kak uvadilsya kotok 02:37
  5. Svyatki 02:52
  6. Tyotushka Ul'yana 03:24
  7. Perepnu ya rechushku 02:50
  8. Khodil Gospod' 03:34
  9. Gore moyo, gore 04:45
  10. Mother's song 03:56
  11. Oh, polno polno 05:00
  12. Protiv testeva dvora 03:47