Főkép

Nemrég fordult csak meg a kezemben egy Archer-kötet, az Aki mer…Azonnal meggyőzött, és gondoltam, akkor innentől lelkes követő leszek – folytattam is a sort a Váratlan fordulattal, amely tizenkét novellát tartalmaz. Sajnos nekem nem hozta azt az élményt, mint a regény, de mégis örülök, hogy elolvastam.

 

Egy tucat rövid történet, amely elsőre egyszerű vonalvezetésűnek tűnik. Szépen, nyugodtan folydogál a cselekmény, gyanútlanul haladok a történettel, melynek a végén a szerző egy olyan maflást ad, hogy a fal adja a másikat. Nagyjából így tudom összefoglalni a tapasztalataimat, a címben is szereplő váratlan fordulat nem egy fikció, itt tényleg ezt kapja az olvasó a történetek zárásaként. Már a nyitó novella, A tökéletes gyilkosság megalapozza a kötet hangulatát, és érezteti, mi várható a továbbiakban. Csavaros történetvezetés, jól megírt karakterek, elsőre talán laposnak tűnő, de mégis izgalmassá kerekedő sztorik.

 

Számomra két novella emelkedett ki a kötetből: a már emlegetett A tökéletes gyilkosság és A kiskapu című. Előbbiben egy férfi a vita hevében úgy megüti a szeretőjét, hogy azonnal meghal, és bár végigkíséri a bírósági tárgyalást a valódi bűnös, mégsem a vádlottak padján találkozunk vele. Éppen ez adja a plusz izgalmat is: kivételesen tisztában vagyunk az igazsággal, mégis a partvonalról nézhetjük végig a bizonyító eljárást. Miután lezajlik a per, megkapjuk mi is a jól megérdemelt „pofont” a szerzőtől. A másodikban egy golfklubban lezajló veszekedésbe és annak következményeibe pillanthatunk bele: egy hangos szóváltás rágalmazási perré fajul, hónapokig elhúzódik, és peren kívüli megegyezéssel ér véget. Egyszerű, hétköznapi sztori, mégis „nagyot szól” a végkimenetele.

 

A szereplők igazi Archer-karakterek, az első perctől kezdve érdekesek, az információkat is jó ütemben kapjuk, valahogy mégis hiányérzetem volt a kötet végére. Néhány novella kiemelkedett a többi közül, de nem éreztem egyenletesnek a minőséget – voltak mesterművek és kevésbé kidolgozott történetek is. Mégis azt gondolom, a gyengébb novellák ellenére is izgalmas perceket szerez majd a kötet, épp azért szívből ajánlom a krimikedvelőknek és az Archer-rajongóknak.