Főkép

Mörk Leonóra írásait rendszeresen olvasom a Nők Lapja hasábjain, illetve korábban az ELLE magazinban is. Mivel kedvelem írói stílusát, kíváncsi lettem a regényeire is – és nem is csalódtam.

 

A Lány igazgyöngyökkel című regény főszereplője Márta, a talpraesett, önálló, fiatal grafikuslány. Nem abból a fából faragták, aki megijed a saját árnyékától; két lábbal áll a földön, döntései higgadtak, logikusak, megfontoltak. Néha csetlik-botlik ő is, mint bárki más, de szerintem ezt kellő öniróniával kezeli. Jól fizető állása van, igen sikeres a munkájában, karrierjét illetően elégedett lehet. A szerelmi élete terén azonban akadnak hiányosságok és rendezésre váró részek, bár ő maga ennek megítélésében, úgy tűnik, kissé struccpolitikát folytat.

 

Egy napon egy váratlan küldemény miatt felelevenednek benne a tíz évvel azelőtti élményei, egy különösen induló, ám részéről meghatározó szerelem emlékei, akkori életének részletei. A küldemény felkavarja az állóvizet, az emlékek felszínre hozzák a lány által mélyre elásott korábbi érzelmeket, hangulatokat. Majd a titokzatos kis csomag elrepíti Mártát sokkal régebbi időkbe is – és vele együtt az olvasót is.

 

Mörk Leonóra tolla által bepillanthatunk Frigyes Ágost (Erős Ágost) uralkodásának korába. Beléphetünk a kastélyába is egy kicsit, és annak falai közt érdekes perceket tölthetünk. Megelevenednek előttünk Drezda utcái és lakói, rácsodálkozhatunk letűnt korok sajátosságaira. Több helyre is elvisznek a szerző sorai: Drezdán kívül járunk még Amszterdamban, Lipcsében és Koreában is. Keverednek a múlt és a jelen eseményei, hétköznapjai, szereplői, de nem zavaróan, hanem úgy, hogy minden egyes résznél tudhatja az olvasó, hogy mely korban és melyik helyszínen jár éppen.

 

Olvasás közben muzsikát is hallhatunk, ha jól fülelünk, és festményeket láthatunk lelki szemünkkel magunk előtt. Nézegethetünk jó néhány drágakövet, valamint gyöngyből készült figurákat is, sőt kezünkbe is vehetjük némelyiket, tapinthatjuk a régi, apró tárgyakat képzeletben. Mörk Leonóra ugyanis olyan finoman, részletesen, érzékletesen ír ezekről, hogy úgy éreztem, tényleg ott vagyok, és hallom, látom, tapintom, érzem közelről a régi tárgyakat, zenéket és az adott kor különféle sajátosságait.

 

A könyv utolsó lapjaihoz érkezve azon morfondíroztam, hogy az igazi főszereplő tényleg a könyv elején megismert Márta? Vagy sokkal inkább egy régi, letűnt kor szépséges hölgye, Anne-Sophie? Mi a közös kettejükben? Mi közük egymáshoz? Mi köti össze őket? Milyen szerepe van a hajdani drezdai Ágostnak és uralkodása korának a két nő életének alakulásában? Milyen jelentőségük van a csodásan megmunkált apró gyöngyfiguráknak Márta és Anne-Sophie életében?

 

Nagyon kellemes kikapcsolódást és olvasásélményt nyújtott számomra ez a regény. Kedvelem az olyan történeteket, melyek két vagy több idősíkban játszódnak, melynek olvasása során a jelen mellett régi korokba is elrepülhetek, pláne, ha az adott kor művészeteibe is bepillanthatok, történelmi tényeket ismerhetek meg, és több országban is járhatok a sorokat olvasva. Nem az első, de valószínűleg nem is az utolsó olvasmányom volt ez a regény Mörk Leonórától.