Főkép

Polonkai Tamást a magyar underground rock életet figyelemmel kísérők a remek grunge/stoner zenét játszó, egri Polly Is Dead zenekarban ismerhették meg. Ez a kultikus csapat már rég nincs, ahogy Tamás későbbi rock formációja, a Bálnalovas is a múlté már, ám szerencsére a Pearls Of Long Loved Years zenekara létezik, s viszi tovább a Pollyval / Bálnalovassal megkezdett irányt.

 

Ám, ahogy a Sarasvati Devi's Grace cím sejteti, Tamás angolosított saját nevén kiadott albuma valami egészen más. Nem szokatlan tőle, hiszen hat éve az Apokrif című lemez is hasonlóan spirituális vizekre evezett, ám cikkem tárgya végig indiai/hindu mantrákat tartalmaz, nem magyar nyelvű dalokat. S azért lett Polonból Tom Polonkai, mert magyar kiadójával karöltve igyekeznek ezt az albumot a nemzetközi közönségnek is bemutatni.

 

Tamás 2005-ös indiai útja óta foglalkozik mantrák megzenésítésével, és ezen irányú ismereteit a TKBF összehasonlító vallásbölcselet szakán mélyítette el. Tizenöt év alatt az ország számos jógastúdiójában és spirituális rendezvényén tartott közös mantraéneklést és meditációt, lelki avatását Bhakti Vikash Padmanabha Goswami Maharaj-tól kapta 2016 augusztusában.

 

 

 

Magam nem vagyok a távol-keleti mantrák szakavatott ismerője, de azért sokszor hallgattam már ilyesmit mások tolmácsolásában, és mindig érdekesnek tartottam, hogy ugyanazon szövegeket ki hogyan interpretálja. Ugyanis ezen mantrákat, spirituális vagy vallásos verseket, imákat, himnuszokat zenei-dallamvezetési szempontból bárhogy előadhatja bárki, természetesen az elvárható kellő tisztelet és odafigyelés mellett. És részben másként hat ugyanaz a mantra, ha mondjuk Laár András énekli Tündértantra nevű projectjével, vagy Deva Premal, a kellemes hangú, szőke hölgy, vagy valóban Indiában élő, ott született emberek – netán épp Tamás.

 

Ő, hasonlóan az Apokrif albumhoz, kellemes, lágy énekhangjára és akusztikus gitárra építette fel ezeket a dalokat, melyeket  itt-ott színez Tamás testvérének, Polonkai Zoltánnak az ütőhangszeres játéka. Illetve az „Om AsatoMa” című szerzeményben az a Sohajda Péter is énekel és gitározik, akivel anno Polon a Polly egy verziójában együtt zenélt, és aki jelen album felvételét és keverését is végezte. Így aztán békés, megnyugtató hallgatnivaló lett az egész album, melyről néha az R.E.M. finomabb, akusztikus gitáros dalai jutnak eszembe, de a rockhoz semmi köze.

 

A különféle upanisadokból és védákból vett mantrák szövege fordítással együtt megtalálható a hivatalos YouTube oldalon, de a teljes lemez meghallgatható az összes nagyobb online streaming felületen is, és érkezik majd a CD is. Jó, hogy megkapjuk a fordítást hozzájuk, de igazából azok nélkül is olyan mélységes békét és tisztaságot árasztanak, hogy egyszerűen csak jólesik hallgatni ezt az albumot. Mely csupán félórás, hét mantra szerepel rajta, de így is kerek egész. És merem ajánlani bárkinek, vallási, hitbéli hovatartozástól függetlenül, pont azért, mert olyan egyszerűen szép zene ez, hogy biztosan kisimítja a hallgató ráncait.

 

Apple: https://apple.co/2ZA2Npx
Deezer: https://bit.ly/3eJJONX
Google: https://bit.ly/30m2ygW
Spotify: https://spoti.fi/2ZBX7eX
YouTube: https://bit.ly/2BaAHrK

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Om Purnam
  2. Om Klim Krishnaya
  3. Om AsatoMa
  4. Om Trayambakam
  5. Om Sarva Mangala
  6. Om Tat Savitur
  7. Om Namo Gurudev