Főkép

Valamelyik Szigeten volt szerencsém pár szerkesztőségi taggal egyetemben megnézni az olasz Mascarimiri együttes koncertjét. Sátorban, viszonylag kevés nézővel (egy-két száz lelkes zenebarát gyűlt össze), viszont nagy lelkesedéssel hallgattam a jól ismert számokat, és hagytam, hogy a pizzica átjárja a sejtjeimet. Remek buli volt, nem véletlenül tartozik a pizzica muzsika a kedvenceim közé.

 

Azóta megjelent egy némileg formabontó albumuk, a Punk d`amore In 20 anni, bizonyságul arra, hogy a Claudio „Cavallo” Giagnotti vezette négyes nem elégszik meg a hagyományok ápolásával, a régi dalok előadásával, hanem lételeme az újítás, a megújítás.

 

Ezt az elképzelést viszi tovább az idén júniusban megjelent album, amin elég tág teret kapott a kísérletezés, a különféle kultúrák zenéinek vegyítése. Azt ugye már leírtam párszor, hogy Salento környéke igazi átjáróház volt az elmúlt évezredekben: görögök, rómaiak, bizánciak, normannok, spanyolok, franciák, arabok keveredtek egymással, hogy aztán az Olasz Királyság részeként folytassák életüket az itt élők. Természetesen valamilyen szinten mindenki magával hozta a zenéjét, és ettől lett ilyen érdekes a pizzica.

 

Amit eddig szerettem bennük, azt továbbra is megtartották: Giagnotti énektémái erősen építenek a hagyományokra, miközben elektronika alkalmazásával hozzáteszik azt a modernséget, amitől számomra izgalmassá válik a produkció. Ami új a korábbiakhoz képest, hogy nagyobb teret engednek az idegen hatásoknak. Görög (Rebetiko ‘Nammuratu), maghreb (Mareina) és spanyol (Tangos de lo Zingaro) – hogy csak párat említsek ezek közül, de ez biztosan nem a teljes lista, csak a többit nem sikerült beazonosítanom. Azért Giagnotti nagymamájának éneke az első számban (Elettro Tetta), bevallom, meglepett. Aztán mindenképpen szót érdemel a címadó szerzemény, ami elsőre teljesen más, mint a többi. Hangsúlyosabb benne a gitár, a dobok a lehető legegyszerűbb alapot teszik hozzá, és az ének is letisztult – talán éppen ezért tetszett meg első hallásra.

 

A táncoslábúak biztosan imádni fogják ezt az albumot, mert a dalok többségét mintha eleve nekik írták volna. Szinte végig lüktetnek a dobok, pont úgy, hogy ellenállhatatlan, magával ragadó legyen. Kíváncsian várom, hogy élőben miként működik ez a zene, melyik szám aratja a legnagyobb sikert a közönség körében.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tie, Tangos de lo Zingaro, Mareina

2020-ban megjelent album (szerzői)

Weboldal: www.mascarimiri.com

 

 

A zenekar tagjai:

Claudio „Cavallo” Giagnotti – ének, tamburreddhu, programozás

Gabriele Martino – elektromos mandolin

Alessandro Schito „Scarpina“ – ének, tamburreddhu

Matteo Tornesello – akusztikus gitár

 

Közreműködők:

Matteo Resta – algériai mandole, basszusgitár

Massimiliano Almoraima – flamenco gitár

Cesare Dell’Anna & Opa Cupa – sampler

Dj Click – NOU? Remix

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Elettro Tetta
  2. Rebetiko ‘Nammuratu
  3. Oh Beddhu meu
  4. Mareina
  5. NOU?
  6. Alle Periferie
  7. Hotel Albania
  8. Zimba Revolution
  9. Tie
  10. Gatta Mammona
  11. Tangos de lo Zingaro
  12. NOU? Remix by Dj Click