Főkép

Csak egy picit lepődtem meg a lett Auli együttes új albumán, hiszen az előző is erősen épített a más muzsikusokkal történő együttműködésre. Akkor a Tautumeitas hölgyei segítették az Auli tagjait elképzeléseik megvalósításában (erről bővebben itt írtam), és ez a „házasság” kimondottan eredményes volt. Úgy tűnik, ezen felbátorodva, a dudás-dobos brigád még magasabbra emelte a lécet, illetve a terveket, és elkezdtek globális léptékben gondolkodni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezúttal mongol, norvég/számi, osztrák és persze lett vendégénekeseket hívtak meg a stúdióba, aminek időnként egészen meglepő, izgalmas eredménye lett.

 

Ez persze azért csak akkor igaz, ha valaki érdekesnek találja a dudaszó és az alpesi jódli összepárosítását. Aki szerint ez már túl sok a jóból, az inkább nézzen más hallgatnivaló után, mert ez nem neki szól. Akinek viszont felkeltette az érdeklődését ez az elsőre valóban furcsa kettős, az jó helyen jár, lesz még pár hasonlóan kellemes meglepetésben része.

 

A lemez címe segít a tájékozódásban: Senču Balsis – Voices From The Ancestors – amit Ősi hangoknak vagy az Elődök hangjainak lehetne magyarítani –; jelzi, hogy az Auli továbbra is fontosnak tartja a különféle népek régi, hagyományos zenéjének a megőrzését. Nem új számokat írnak, hanem régieket hangszerelnek újra, vagy ha úgy jobban tetszik, modernizálnak. Mondjuk, a hat dudás és három dobos felállás alapban megköveteli a változtatást.

 

Nekem legjobban – személyes elfogultság okán – azok a számok tetszenek, amelyekben van torokéneklés. Számszakilag öt ilyen van, de szerintem igazából három, vagyis tulajdonképpen csak egy, mert az első (Bērītim, kumeļam) és az utolsó (Dzelzs vārdi) szerzemény valójában amolyan keretező tétel, mind a négy vendégénekes szerepel benne, így ezek igazi keveréknek számítanak. Ellenben a klipes „Hunnu Guren” színtiszta mongol zene – természetesen kiegészítve az Auli hangszereivel (ez egyébként Vaanchig szerzeménye). Batzorig Vaanchig hajdanvolt idők dicsőségéről énekel benne, és lófejes hegedűvel kíséri magát, a többiek pedig hol középkori, hol rockos muzsikával támogatják, a dobszekció például kifejezetten rockos tempót diktál. A másik egy hagyományos mongol népdal (Tavan Hasag), amiben újfent rácsodálkoztam a duda és az ének összhangjára. A harmadik pedig a világhódító Dzsingisz kánról szól.

 

Az osztrák Albin Paulus hozta hazája melódiáit, és elsőre bizony felvontam a szemöldökömet, elvégre az „Almerlied Huidirdio” szelídségét a dobok és dudák csak elvadítják, még jó, hogy a jódlizás alatt átváltanak a cappella üzemmódba. Viszont mire eljutottam a „Auerhahnjodler” tételig, már egészen megszoktam az ilyen összjátékot, és úgy gondolom, ennek a verziónak is van helye a nap alatt. Kivált, amikor félidőben a dudák vették át a vezetést és elkalandoztak az eredeti jódlitól.

 

Az eddig felsoroltakhoz képest komorabb az első yoik (Orbina), amit a számi Kai Somby énekel (klip a cikk végén), viszont van benne némi epikus hangulat, amitől mégis sokkal jobban éreztem magam. A másik általa énekelt darab viszont kifejezetten dinamikus (Eallin), helyenként simán elmenne power metal darabnak.

 

A Senču Balsis – Voices From The Ancestors lemez egy jó érzékkel összeállított dalcsokor, amit jó lenne élőben, színpadon megtekinteni, mert ahogy az első klip is mutatja, kifejezetten látványos műsort raktak össze, táncosokkal, vödrökkel kiegészítve. Talán majd egyszerre erre is sor kerül.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Auerhahnjodler, Hunnu Guren

2020-ban megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/AuliEtnotranss/

 

 

A zenekar tagjai:

Kaspars Bārbals – duda

Kaspars Indrēvics – nagy fatörzs dob

Leanne Barbo – duda

Normunds Vaivads – duda

Māris Jēkabsons – duda

Gatis Valters – basszusgitáros

Gatis Indrēvics  – duda

Edgars Kārklis  – duda, furulya

Mārtiņš Miļevskis – dob, ütőhangszerek

Edgars Krūmiņš – dob, ütőhangszerek

 

Közreműködők:

Batzorig Vaanchig (ének 1, 2 , 6, 9, 12; morin khuur 1, 2 , 5, 6, 9 )

Kai Somby (ének 1, 4, 8, 11, 12)

Albin Paulus (ének 1, 3, 7, 10, 12; doromb 1, 3, 5, 10; duda 7; furulya 12)

Edgars Lipors (ének 1, 5, 12; kokle 1, 5, 12)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Auļi feat. Edgars Lipors, Batzorig Vaanchig, Kai Somby, Albin Paulus - Bērītim, kumeļam 03:59
  2. Auļi feat. Batzorig Vaanchig - Hunnu Guren 03:57
  3. Auļi feat. Albin Paulus - Almerlied Huidirdio 03:47
  4. Auļi feat. Kai Somby - Orbina 03:51
  5. Auļi feat. Edgars Lipors, Batzorig Vaanchig, Albin Paulus - Tēva bites 04:54
  6. Auļi feat. Batzorig Vaanchig - Tavan Hasag 03:49
  7. Auļi feat. Albin Paulus - Auerhahnjodler 03:48
  8. Auļi feat. Kai Somby - Uhcavieljaš 03:37
  9. Auļi feat. Batzorig Vaanchig - Chinggis Khaan 05:07
  10. Auļi feat. Albin Paulus - Maijodler 03:30
  11. Auļi feat. Kai Somby - Eallin 03:39
  12. Auļi feat. Edgars Lipors, Batzorig Vaanchig, Kai Somby, Albin Paulus - Dzelzs vārdi 05:02