Főkép

Ha valaki mostanában megkérdezné tőlem, hogy mit kell érteni multikulti alatt, akkor nagy valószínűséggel ezt a lemezt nyomnám a kezébe. Hallgassa meg, és utána, ha még kell, akkor beszélgessünk arról, mit lehet napjainkban csinálni ilyen címszó alatt.

 

Mint az életben majd' mindennek, a Dandoula Tala albumnak (címe mandinka nyelven határok nélkült jelent) is van előzménye, hiszen ez már a második közös produkciója a triónak. A JMO rövidítés ugyanis három zenész nevének kezdőbetűjéből képződik: Jan Galega Brönnimann Svájcból, Prince Moussa Cissokho Szenegálból, Omri Hason pedig Izraelből érkezett. Ez persze önmagában még kevés lenne a multihoz, viszont mindenki magával hozta kedvenc zenéjét, és ebből már tényleg egy igazi multikulti produkció kerekedett.

 

Jazz és griot keveredik kelet ritmusaival – és gyakorlatilag már minden fontosat elmondtam a JMO második albumáról. Az ilyen együttműködéseknél az a legfontosabb szerintem, hogy a résztvevők megtalálják az optimális egyensúlyt mind a hangszerek, mind a különféle stílusok között. Ezúttal ez szerintem maximálisan teljesült, végig érzem a harmóniát; igazi örömzenét sikerült rögzíteni a stúdióban. Jan Galega Brönnimann kedvére szólózhat, ha erre van szükség, hogy aztán átvegye tőle a stafétabotot Prince Moussa Cissokho, aki énekével és korajátékával hozza a dallamot, ami alá keleti ízeket, ritmusokat pakol Omri Hason. Vannak itt energikusabb szerzemények (Ali fring Africa) és álmodozóbbak (Nyong) egyaránt, miként instrumentális tétel sem hiányzik a felsorolásból (Nyong).

 

Amiért mindezeken túl érdemes rászánni az időt a lemezre, az nem más, mint a három muzsikus ötletparádéja. Legyen szó a különféle stílusok keveréséről, a hangszerelésről, egyáltalán nem fogták vissza magukat. Mindezt úgy – és ezt nem győzöm hangsúlyozni –, hogy egyszer sem esnek túlzásba, az egyensúly végig megmarad. Ettől válik élménnyé a zene, és ezért muszáj legalább két-három alkalommal végighallgatni. Sajnos az őszi turnénak nincs magyar állomása, pedig őket szívesen megnézném élőben.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Nitté, Ali fring Africa, Nyong

2020-ban megjelent album (CPL-Music)

Weboldal: https://cpl-musicshop.de/

 

 

A zenekar tagjai:

Jan Galega Brönnimann – kontraalt- és basszusklarinét, szaxofon

Prince Moussa Cissokho – kora, ének

Omri Hason – ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Bata
  2. Kunou
  3. Nitté
  4. Hang Loose
  5. Hang Ever
  6. Nanaita
  7. Baëng
  8. Ali fring Africa
  9. Nyong
  10. Joulo
  11. Tala Dyla
  12. Bayiko mo free
  13. Ta